Nanočastice selénu sú účinnejšie než antibiotiká

Nanočastice selénu dokážu podľa vedcov z Brna ničiť baktérie účinnejšie ako antibiotiká. Poradia si napríklad so zlatým stafylokokom a ďalšími chorobami, na ktoré antibiotiká nemusia vždy zaberať.

09.12.2013 16:00
nanočastice, vakcíny, technológie, bunky Foto:
Nanočastice majú veľkú aktívnu plochu a vďaka svojej veľkosti môžu prestupovať bunkovými membránami.
debata

S objavom prišli vedci z Mendelovej univerzity v Brne a informovala o tom Denisa Ranochová z Centra transferu technológií Mendelovej univerzity.

Výskumníci teraz podľa nej hľadajú spôsob, ako nanočastice selénu uchytiť a fixovať na rôznych materiáloch, ako sú obväzy, gély a ďalšie. Pred zavedením do praxe musí nasledovať ešte niekoľkoročné klinické testovanie.

V posledných rokoch sa medzi ľuďmi vyvíjajú baktérie, ktoré sú odolné voči antibiotikám. Práve použitie nanočastíc selénu v liečbe by problém rezistentných baktérií mohlo vyriešiť. „Testovali sme nanočastice striebra a selénu. Testy nám ukázali, že tieto kovy vo forme nanočastíc zlatého stafylokoka zabíjajú, ale zároveň nepredstavujú nebezpečenstvo pre ľudské telo,“ uviedol vedúci výskumnej skupiny René Kizek. Selénové nanočastice pritom podľa neho predstihli tie strieborné.

Tím v Brne pracuje na výskume účinnosti selénových nanočastíc už viac ako päť rokov. Niekoľko ďalších rokov však bude ešte trvať zavedenie tohto spôsobu liečby do praxe. Nanočastice by sa podľa odborníkov mohli pridávať aj do podlahových krytín a obkladov stien v laboratóriách a nemocniciach. Na obväzoch by mohli pomáhať pri hojení popálenín a využiť sa dajú aj pri dezinfekcii nástrojov.

Nanotechnológia je technický odbor, ktorý pracuje s materiálmi s veľkosťou rádovo miliardtina metra. Nanočastice majú veľkú aktívnu plochu a vďaka svojej veľkosti môžu prestupovať bunkovými membránami. „Ak použijeme magneticky aktívne nanočastice, získame ideálny prostriedok pre cielený transport liečiv v ľudskom tele. Táto metóda by priniesla výrazný pokrok pri liečení rôznych ochorení,“ podotkol Kizek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #nanočastice #klinické testovanie #selén