Inteligentné okuliare pomôžu policajtom pri hľadaní zločincov

Policajti v meste New York plánujú používať inteligentné okuliare pri pátraní po zločincoch v uliciach veľkomesta. Okuliare Google Glass by im mohli pomôcť aj pri výsluchoch alebo zatýkaní.

09.02.2014 09:06
Google Glass, okuliare, virtuálna realita Foto:
Ilustračné foto
debata

Scéna ako zo sci-fi by mohla byť v najbližších mesiacoch realitou. Policajti v meste New York majú v pláne používať okuliare Google Glass pri pátraní po zločincoch či vyhľadávaní podozrivých osôb. Podľa denníka VentureBeat sa newyorská polícia NYPD zapojila do verejne prístupného programu Glass Explorer a získala niekoľko kusov inteligentných okuliarov pre použitie v uliciach veľkomesta.

Newyorskí policajti budú hľadať spôsob, ako okuliare využiť v praxi
Polícia v meste New York so spoločnosťou Google nespolupracuje priamo, čo znamená, že pri vypĺňaní prihlášky, ktorá je vstupenkou do programu Glass Explorer, musela zdôvodniť plánované využitie okuliarov v praxi. Až následne Google posúdil, či policajtom poskytne niekoľko desiatok párov okuliarov za cenu 1500 dolárov za kus. V súčasnosti sú už v programe zapojení napríklad lekári, hasiči, novinári softvéroví vývojari ale aj obyčajní ľudia, ktorí zatúžili vyskúšať si virtuálnu realitu v praxi. Podmienkou pre účasť v programe je však trvalý pobyt na území Spojených štátov a vek nad 18 rokov.

Policajné zložky budú v najbližších mesiacoch skúšať, či budú vedieť nájsť pre okuliare Glass využitie. “Získali sme niekoľko párov okuliarov a zisťujeme, či majú pridanú hodnotu pre vyšetrovaní trestných činov alebo pri hliadkovaní v meste,” uviedol jeden z členov tímu newyorskej polície, ktorí majú možnosť okuliare denno denne využívať.

Okuliare by mohli pomáhať aj pri hľadaní podozrivých
Okuliare budú môcť policajti využívať napríklad pri rozpoznávaní mien a tvárí podozrivých ľudí pri zatýkaní alebo počas výsluchov. Okuliare by mohli priamo pristupovať k interným databázam so záznamami o trestných činoch a priestupkoch vďaka čomu by sa skrátil čas potrebný k vyhľadaniu a preštudovaniu papierových záznamov. Potenciálne by mohli byť okuliare využívané aj na rozpoznávanie tvárí v uliciach veľkomesta pri hľadaní páchateľov na úteku. Na to je ale potrebné vyvinúť špeciálny softvér, ktorý by takéto využitie podporoval. Pri rozširovaní funkcionality okuliarov Glass sa Google spolieha práve na rozsiahlu komunitu vývojárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #New York #Google Glass #inteligentné okuliare #NYPD