Bunker skladuje už 800-tisíc rôznych semien

Do "bunkra apokalypsy" na Špicbergoch uložili ďalšie tisíce semien z 20-tisíc rozličných rastlín. Celkovo sa už vo večne zamrznutom trezore semien, ktorý strážia ľadové medvede, nachádzajú semená z 800-tisíc rôznych rastlín. Pri príležitosti šiesteho výročia sprevádzkovania krytu doviezli aj prvé semená z Japonska. To sa dosiaľ na projekte nezúčastnilo, ale názor zmenilo po tom, čo v roku 2011 zemetrasenie a vlna cunami zničili časť ich národnej kolekcie semien.

28.02.2014 16:00
bunker, apokalypsa, dom, skaly Foto:
Bunker je celoročne osvetlený, ale pre verejnosť uzavretý.
debata (1)

Bunker na súostroví Špicbergy je postavený tak, aby vydržal všetky prírodné katastrofy alebo likvidačnú jadrovú vojnu. Depozitáre semien sú skryté hlboko v skalnom masíve na neobývanom ostrove, ktorý sa nachádza na polceste medzi Nórskom a severným pólom. Jeho výstavba trvala dvanásť mesiacov a stála 6 miliónov eur.

Účelom bunkru je skladovať duplikáty semien z národných archívov pre prípad vyhynutia niektorých druhov rastlín alebo rozsiahlej prírodnej katastrofy. Dosiaľ sa do projektu zapojilo niečo vyše sto krajín z celého sveta. Bunker vlastní nórska vláda a prevádzkuje ho nadácia Global Crop Diversity Trust. Podľa nej večne zamrznutá pôda a hrubá skalná stena zabezpečujú, že semená budú uskladnené pri teplote pod bodom mrazu aj v prípade, že by došlo k výpadku dodávok prúdu do bunkra. „Bunker je preto ultimátnou poistkou pre svetové poľnohospodárske plodiny,“ tvrdí nadácia.

Medzi semenami, ktoré do bunkra poslalo Japonsko, sú napríklad aj semená rôznych odrôd jačmeňa. „Jačmeň je veľmi dôležitý nielen pre Japonsko, ale pre celý svet. Máme odrody, ktoré sa dajú pestovať aj v suchých regiónoch alebo v zasolenej pôde,“ uviedol profesor Kazuhiro Sato z japonského Inštitútu rastlinných vied. Podľa neho je dôležité, aby semená boli uložené aj na ďalšom mieste, ak by sa opäť zopakoval scenár z roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bunker #apokalypsa #Špicberg