CERN začal s reštartom urýchľovača

Fyzici začali so zdĺhavým procesom obnovenia prevádzky urýchľovača LHC v Európskom centre pre jadrový výskum (CERN). Urýchľovač by mal byť opäť plne funkčný začiatkom budúceho roka.

08.04.2014 12:00
Urýchľovač, CERN Foto:
Urýchľovač LHC bol rok a pol vypnutý a prebiehali na ňom rôzne rutinné opravy a zlepšenia.
debata (4)

Počas uplynulého roka a pol vedci pracovali na zlepšeniach komplikovaného zariadenia. „Celý komplex urýchľovača začína mesiace predtým ako zariadenie spustíme, pretože musíme prejsť množstvom nastavení, kalibrácie a kontrol,“ uviedol šéf LHC Mike Lamont.

V CERN-e je viacero urýchľovačov, z ktorých niektoré pochádzajú ešte z 50. rokov minulého storočia. Tieto urýchľovače vybúdzajú častice na čoraz vyššiu energetickú hladinu predtým, ako sa dostanú do samotného LHC. Veľa práce počas uplynulých mesiacov zabrali rutinné opravy, ako je výmena káblov a oprava poškodených komponentov. V niektorých prípadoch však práce zahŕňali aj inštaláciu nových technológií.

Tento týždeň fyzici už zapojili aj zdroj, v ktorom z atómov vodíka odoberajú elektróny a získavajú protóny, ktoré nakoniec krúžia a zrážajú sa v urýchľovači LHC. Na budúci týždeň sa začne s prebúdzaním zariadenia Linac2, čo je lineárny akcelerátor, ktorý dáva protónom prvé energetické „postrčenie“. Po Linac2 sa začne so zapájaním druhého akcelerátora, ktorý dostal najviac technologických zlepšení. „Keď do druhého akcelerátora dostaneme prvé zväzky protónov, tak to bude veľmi dôležitý moment,“ hovorí Paul Collier, ktorý má v CERN-e na starosti tvorbu protónových zväzkov určených pre urýchľovač. „Okrem iných vecí sme pripravili kompletnú prestavbu a zlepšenie riadiaceho systému, ktorý je vlastne nervovým systémom celého stroja.“

Komplex urýchľovačov tvorí celý ekosystém experimentov, ktoré potrebujú prístup k zväzkom protónov. „Okrem LHC tu máme viacero experimentálnych programov a chceme, aby vedci, ktorí na nich pracujú, boli spokojní,“ dodal Lamont. Medzi týmito experimentmi je napríklad CLOUD, ktorý skúma vplyv kozmických lúčov na formáciu oblakov. Ďalej je v CERN-e program ASACUSA, ktorý skúma vlastnosti antihmoty, a práve ten bude v druhej polovici roka potrebovať množstvo protónových zväzkov. Na konci roka 2014 sa však podľa Colliera už všetka práca sústredí na spustenie hlavného urýchľovača LHC.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Cern #urýchľovač LHC