Odstreľovači dostanú ďalší tromf. Samonavádzacie náboje

Do arzenálu profesionálnych odstreľovačov by už v najbližších rokoch mohli pribudnúť náboje, ktoré umožnia na niekoľko kilometrov presne zasiahnuť pohybujúci sa cieľ aj v sťažených podmienkach.

14.07.2014 19:08
ostreľovač, sniper, zbraň, zameriavač, ďalekohľad, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pojem riadená strela dostane vďaka výskumnej agentúre DARPA nový význam. Americká vládna agentúra predstavila špeciálny náboj, ktorý dokáže sám meniť dráhu letu tak, aby zasiahol svoj cieľ aj v stažených podmienkach. Na vývoji náboja kalibru 0.5 (12,7 milimetra) pracovala v rámci programu EXACTO (Extreme accuracy tasked ordnance) niekoľko rokov.

Navádzaný náboj, ktorý v týchto dňoch úspešne otestovala, má pomôcť najmä odstreľovačom pri zasiahnutí cieľa aj na veľké vzdialenosti a pri zhoršených poveternostných podmienkach. Práve silný vietor, dážď a ďalšie faktory môžu nepriaznivo ovplyvniť trajektóriu strely.

Samonavádzacia strela od agentúry DARPA

Technológia je postavená na špeciálnom laserovom navádzaní a senzore umiestnenom v náboji, ktorý deteguje zmenu pozície cieľa, respektíve jeho pohyb. Zmenu dráhy letu bolo možné dosiahnuť umiestnením špeciálnych kruhových výstupov, ktoré sa podľa potreby korigujú. Súčasťou náboja je pravdepodobne aj vlastná riadiaca jednotka. Agentúra DARPA však bližšie špecifikácie neuviedla a technológiu bližšie nepopísala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ostreľovač #samonavádzací náboj #DARPA #EXACTO