Nová technológia zobrazí ostrý obraz na displeji aj bez okuliarov

Ľudia s dioptrickými okuliarmi budú môcť v budúcnosti pri práci s počítačom odložiť svoje optické pomôcky nabok. Displej bude sám korigovať očné chyby tak aby sa aj človeku s očnou chybou zobrazil obraz rovnako ostrý, ako keby naň pozeral s okuliarmi.

29.07.2014 18:50
okuliare, počítač, klávesnica, krátkozrakosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ľudia so zrakovou chybou by v budúcnosti nemuseli pri práci s počítačom nosiť okuliare. Vedci z Kalifornskej univerzity, inštitútu MIT a spoločnosti Microsoft pracujú na technológií, ktorá umožní sledovať ostrý obraz na displeji aj ľuďom s krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou bez optických pomôcok. Technológia, ktorá môže byť v budúcnosti prelomová, využíva špeciálny optický filter s miniatúrnymi dierkami, umiestnený pred obrazovkou. Dômyselný algoritmus následne zohľadní konkrétnu optickú chybu u užívateľa a vypočíta potrebné množstvo svetla emitované jednotlivými pixelmi.

Ľuďom s očnou chybou pomôže špeciálny filter a algoritmus
To, čo v súčasnosti u ľudí s krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou korigujú okuliare so špeciálnymi šošovkami môže v blízkej budúcnosti upravovať plastový filter pred displejom tak, aby sa na sietnicu oka premietol ostrý obraz. Aj keď existuje niekoľko typov krátkozrakosti, základom jej korekcie je použitie takzvaných rozptylových skiel s konkávnym tvarom, ktoré zabezpečujú, že lúče sa nezbiehajú pred sietnicou.

Vedci vo svojom výskume síce hovoria o zvýšení komfortu pre ľudí s bežnými očnými vadami, no upozorňujú aj na skutočnosť, že technológia by mohla a aj mala pomôcť najmä ľuďom s vážnejšími očnými chybami, ktorí okuliare nosiť nemôžu. Príkladom je nočná krátkozrakosť a následné problémy so sférickou a chromatickou aberáciou, pri ktorej dochádza k tomu, že rôzne časti šošovky lámu svetlo odlišne a nerovnomerne.

Dodatočne zaostriť obraz už dnes dokážu fotoaparáty Lytro
Displej vďaka staronovej technológii, na ktorej vedci pracujú už dlhšiu dobu, sám reguluje intenzitu a smer dopadu svetelných lúčov, čoho výsledkom je ostrejší obraz bez zhoršenia kontrastu. Na podobnom princípe pracujú aj plenoptické fotoaparáty Lytro, ktorých takzvaný lightfield snímač zachytáva informácie nie len o jase a farbe ale aj o smere svetelných lúčov. Všetky tieto údaje následne používa pre dodatočne zaostrenie hotovej snímky do ľubovolného bodu.

Pred tým, než bude technológia ponúknutá výrobcom displejov, sa musia vedci vysporiadať s viacerými nedostatkami. Jedným z problémov je sledovanie pohybu hlavy a prispôsobenie obrazu nie len podľa očnej vady ale aj vzdialenosti očí od obrazovky. Za súčasných podmienok je navyše možné sledovať upravený obraz len jednou osobou, pre ktorú softvér optimálne nastaví parametre tak, aby sa jej obraz zobrazoval ako ostrý. Ostatným sa obraz javí ako neostrý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krátkozrakosť #myopia #očná chyba #dioptrické okuliare