Izraelskí vedci vyvinuli najpresnejší senzor na hľadanie výbušnín

Senzor dokáže nájsť výbušniny so sto až tisíckrát vyššou citlivosťou než vycvičené psy. Je takisto presnejší a výbušniny aj identifikuje. Pomôcť by mohol na letiskách, prípadne vojakom pri prehľadávaní tunelov v pásme Gazy.

31.07.2014 07:00
bomba, výbušnina, batožina, explózia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Izraelským vedcom sa podarilo vyvinúť senzor, ktorý dokáže detegovať výbušniny so sto až tisíckrát vyššou citlivosťou než vycvičené psy. Senzor je navyše omnoho presnejší a nie je závislý na ďalších okolnostiach, ktoré za súčasných podmienok komplikujú hľadanie bômb a výbušnín. Podľa profesora Fernanda Patolského z chemickej fakulty Telavivskej univerzity dokáže senzor nájsť výbušniny aj v silne zadymenom priestore. “Zariadenie umožní príslušníkom armády nájsť zdroje výbušniny ešte predtým, než vniknú do budovy,” dodal Patolsky.

Psy nahradí omonoho presnejší senzor
V súčasnosti na hľadanie výbušnín v novoobjavených tuneloch v pásme Gazy vojaci využívajú najmä špeciálne vycvičené psy. Napriek tomu, že psy sú pri hľadaní podobných hrozieb relatívne spoľahlivé, nemusí tomu tak byť vždy. Odborníci upozorňujú, že tak ako človek, aj pes sa môže mýliť, navyše na výbušniny dokáže len upozorniť, nedokáže ich presne identifikovať, čo však môže byť rovnako dôležité a rozhodujúce pri ďalšom postupe.

Pri vývoji senzoru boli použité nanotechnológie, vďaka ktorým je možné analyzovať aj stopové prvky častích vo vzduchu, vo vode či pevnom skupenstve s presnosťou niekoľkých molekúl na kvadrilión. Senzor sleduje a analyzuje prvky zachytené filtrom a vytvára z nich unikátny chemický odtlačok. Akonáhle sa takýto odtlačok zhoduje s niektorou z identifikovaných výbušnín, je na to obsluhujúci personál upozornený. Senzor v súčasnosti dokáže s vysokou úspešnosťou rozpoznať TNT, RDX, PETN, nitroglycerín, HMX, TATP a HMTD, ktoré sú často používané pri podomácky vyrobených výbušninách.

Senzor môže pomôcť hľadať výbušniny na letiskách či tuneloch v pásme Gazy
Senzor, ktorý pôvodne vznikol v univerzitných laboratóriách, v súčasnosti zdokonaľuje novovzniknutá spoločnosť Tracense Systems, ktorá na jeho vývoj získala dotáciu vo výške 10 miliónov dolárov. Senzor aktuálne testujú izraelské obranné sily IDF. Na trh by sa mohol dostať už na budúci rok a pomôcť by mohol okrem iného aj na letiskách, kde sa dnes využíva menej presná metóda iontovej mobilnej spektometrie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Tel Aviv University #výbušniny #TNT #IDF