Zapojiť USB už nebude problém. Konektor bude obojstranný

Do konca roka sa na trhu objavia zariadenia s novým typom USB konektoru. Zapojiť ich už nebude problém. Konektor bude rovnaký z oboch strán. Pripomínať bude konektor pre rozhranie Thunderbolt od Applu.

13.08.2014 17:30
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozhranie USB prešlo viacerými zmenami, ktorých cieľom bolo predovšetkým zvýšiť dátovú priepustnosť pri zachovaní spätnej kompatibility ako aj proporcií konektoru. Nová generácia USB konektorov sa však zmení na nepoznanie. Konektor, označovaný ako Type-C, bude po prvýkrát obojstranný, rovnako ako napríklad konektor u rozhrania Thunderbolt od Applu. Zapojiť ho teda vďaka jeho symetrickému tvaru bude možné ľubovolným spôsobom, bez nutnosti správneho otočenia smerom nadol či nahor ako je tomu dnes. Navyše bude omnoho menší než súčasný konektor a podľa oficiálnych špecifikácií by mal byť primerane pevný a stavaný až na 10-tisíc opätovných zapojení.

Konektor bude možné použiť tak u mobilných zariadení ako sú tablety a smartfóny ako aj u notebookov a počítačov, kde bude zaberať približne tretinu miesta v porovnaní so súčasným konektorom. Problémom však je jeho kompatibilita, keď pri starších zariadeniach bude potrebné použiť špeciálnu redukciu. Funkčná kompatibilita však zostane zachovaná. Navyše konektorom bude možné napájať zariadenia s odberom do 100 Wattov a prenášať dáta do rýchlosti 10 Gbps. Prvé zariadenia s novým typom konektoru pre USB 3.1 by sa mali na trhu objaviť do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USB #Thunderbolt #Micro USB #konektor