Amazon vyskúša rozvoz balíkov lietajúcimi robotmi v Indii

Elektroniku ale aj knihy budú v Indii doručovať špeciálne bezpilotné helikoptéry od Amazonu. Zásielku adresátovi odovzdajú už do 1,5 hodiny od realizácie objednávky.

23.08.2014 08:00
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Foto:
Helikoptéra doručí zásielky do hmotnosti 2,3 kilogramu.
debata (1)

Amazon sa myšlienky poštových dronov nezriekol. Po komplikáciách s americkými regulačnými úradmi sa rozhodol lietajúcich robotov vyskúšať mimo domovského územia, v Indii. Podľa indického denníka Economic Times firma plánuje drony využiť pri expresnom doručovaní zásielok v Bombaji a Bangalúre. Expresné v tomto prípade znamená, že zákazníkovi by mohla byť zásielka do hmotnosti 2,26 kilogramu doručená za 1,5 až 3 hodiny od realizácie objednávky a to v okruhu 16 kilometrov od distribučného strediska.

Bezpilotné helikoptéry od Amazonu sú rýchle a unesnú elektroniku aj knihy
Amazon o možnom doručovaní balíkov vlastnými lietajúcimi robotmi po prvýkrát informoval v decembri minulého roka, keď plánoval svoju službu s názvom PrimeAir otestovať na území Spojených štátov. Mnohí v tejto súvislosti hovorili o sci-fi a snahe upútať na seba pozornosť. Napokon ani sám Amazon sa nestretol s ústretovosťou americký úradov a Federálneho úradu pre letectvo (FAA), ktorý mal mať pri rozhodnutí o testovacej prevádzke konečné slovo. Problémom je najmä neexistencia legislatívy, ktorá by hovorila o možnom využití dronov v komerčnej sfére.

Amazon vyskúša doručovanie zásielok pomocou... Foto: Amazon
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Amazon vyskúša doručovanie zásielok pomocou bezpilotných helikoptér najprv v Indii.

Lietajúci robot od Amazonu svojim vzhľadom pripomína malú 25 kilogramov vážiacu helikoptéru s ôsmimi vrtuľami, ktorá dokáže lietať rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu. V Indii by mali robotické lietadlá doručovať predovšetkým malé elektronické zariadenia a knihy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Prime Air #bezpilotná helikoptéra