Do Windows sa vráti Štart

V utorok má americká softvérová spoločnosť Microsoft konferenciu, na ktorej predstaví novú verziu svojho operačného systému Windows, interne označovanú ako Threshold. Podľa neoficiálnych informácií ponesie systém názov Windows 9 a hlavné zmeny sa budú týkať užívateľského prostredia.

29.09.2014 14:00
debata (8)

V rámci nich sa počíta s návratom klasickej ponuky Štart, ktorá však bude mať odlišnú podobu ako v systémoch Windows¤7 a starších. Okrem iného na ňu bude možné pripnúť interaktívne ikonky z užívateľského prostredia Modern UI (prostredie Windows určené primárne pre prístroje s dotykovým displejom). Priamo do systému má byť doplnená možnosť práce s virtuálnymi plochami. Užívatelia tak získajú možnosť prechádzať na monitore napríklad medzi súkromnou a pracovnou plochou.

Novú podobu má dostať notifikačné centrum. V pravom dolnom rohu má pribudnúť chronologický prehľad dôležitých upozornení. Aplikácie určené pre užívateľské prostredie Modern UI bude možné spúšťať v oknách, nie iba v celoobrazovkovom režime ako doteraz.

Prvá celosvetovo úspešná verzie operačného systému (presnejšie povedané grafickej nadstavby systému MS-DOS) z dielne Microsoftu sa na trhu objavila v máji 1990. V apríli 1992 prišli na trh zlepšené Windows 3.1. Windows 95, čo sa týka vzhľadu a ovládania, bol úplne nový systém, a po troch rokoch ho nahradil systém Windows 98. Najvýraznejšou novinkou bolo zabudovanie internetového prehliadača Explorer. Hovorí sa, že Bill Gates si vtedy uvedomil svoju chybu a začal chápať internet ako kľúčovú súčasť počítačov.

Posledný z radu „okien“ je Windows 8. Na trh bol tento operačný systém uvedený v októbri 2012 a okrem verzie pre počítače s procesormi x86 bola prvýkrát vyvinutá aj verzia pre procesory s architektúrou ARM (niesla označenie Windows RT). Ku klasickému desktopovému rozhraniu pribudlo rozhranie pre dotykové ovládanie, nazvaný Modern UI. Asi najväčšou zmenou však bola absencia tlačidla Štart, ktoré bolo nahradené úvodnou obrazovkou. V roku 2013 Microsoft vydal medziverzu Windows 8.1, ktorá tlačidlo Štart do systému vrátila. No bez klasickej ponuky známej z Windows 7.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 8 #Windows