Japonsko ponúka zdravotné tričko i navigačné okuliare

Okuliare, ktoré poradia, ako sa dostať domov, reklamy, ktoré vedia, že sa na ne pozeráte, tričko, ktoré zisťuje, ako rýchlo vám tlčie srdce. To sú len niektoré z nových vynálezov, ktoré sa od utorka do soboty predstavujú na tohtoročnom japonskom veľtrhu informačných technológií a elektroniky CEATEC v Cibe neďaleko Tokia, informovala agentúra AFP.

10.10.2014 14:00
google glass, inteligentné okuliare, smart glasses Foto:
Ilustračné foto (na obrázku okuliare Google Glass).
debata

Medzi najzaujímavejšie kúsky patrí malé premietacie zariadenia firmy Toshiba, ktoré sa dá pripevniť na okuliare a ponúknuť tak nositeľom stále viditeľnú obrazovku. Na nej sa môžu objavovať napríklad informácie o trase či simultánny preklad. Poslúžiť by mohli aj ako pomocník továrenským robotníkom, ktorí potrebujú mať obe ruky voľné.

Mobilný operátor NTT DoCoMo vystavuje tričko, ktoré sleduje tep nositeľa. Údaje sa prenášajú do inteligentného telefónu vybaveného špeciálnou aplikáciou.

Firma Fujitsu predstavila novinku určenú na chvíle relaxácie. Jej zariadenie má slúžiť v baroch – a s jeho pomocou sa môže zdať, že barman dokáže čítať zákazníkom myšlienky. Ide o malé senzory na bare, ktoré sledujú, kam sa zákazník pozerá a automaticky na obrazovku premietnu informácie napríklad o fľaši vína, na ktorú mu padli oči: odkiaľ vinič pochádza a aký je to ročník.

Ak to pijan v bare preženie, má pre neho pomoc opäť firma NTT DoCoMo. Tá vytvorila malú gumovú kocôčku zapadajúcu presne do dlane, ako by sa jej nositeľ držal niekoho za ruku. Kocka vibruje a naviguje tak svojho nositeľa cestou k cieľu, ktorý do nej vložil. Na veľtrhu, ktorý je najväčší v Ázii, sa zúčastňuje takmer 550 spoločností. Okrem japonských vystavujú aj účastníci z ďalších 24 krajín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #inteligentné okuliare #veda a výskum #tričko