Okuliare Google Glass môžu byť nebezpečné pri chôdzi

Počítačové okuliare Google Glass obmedzujú periférne videnie a môžu byť nebezpečné pri jazde autom alebo pri chôdzi. Tvrdí to štúdia Kalifornskej univerzity v San Franciscu. Skupina, na ktorej odborníci technologickú novinku skúmali, bola však relatívne malá.

06.11.2014 14:00
Google Glass, Sergey Brin Foto: ,
Spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin s okuliarmi Google Glass.
debata

Vedci požiadali o vyskúšanie dlho pripravovaného prístroja troch dobrovoľníkov a merali účinky Google Glass na ich zorné pole. Najskôr mali hodinu nosiť Google Glass a potom absolvovať test, ktorý vyhodnocoval ich schopnosť periférneho videnia. Tí istí ľudia prešli rovnakými testami aj po tom, čo si nasadili normálne okuliare.

Google Glass je počítačové zariadenie s malou obrazovkou s veľkosťou známky a kamerou pripojenou k rámiku okuliarov nad pravým okom. Môže nahrávať video, pripojiť sa k e-mailu a vyhľadávať informácie na internete cez mobilné pripojenie k telefónu užívateľa.

Podľa očného lekára Tsontcha Ianchuleva, ktorý sám Google Glass vlastní, obmedzuje charakteristické zariadenie na rámiku Google Glass periférne videnie nad pravým okom. Všetci traja účastníci mali významné slepé škvrny v pravej hornej časti zorného poľa. Dôvodom je pritom samotný hardvér, pretože prístroj bol pri testovaní vypnutý a počítačový program nebežal, napísali autori vedeckého textu v odbornom časopise JAMA.

Hovorca Googlu agentúre Reuters povedal, že periférne videnie môže zasiahnuť napríklad aj čiapka, kapucňa či čokoľvek, čo ľudia nosia na hlave alebo na tvári. Dôležité podľa neho je, aby si užívatelia nasadzovali Google Glass správne, ako je uvedené v priložených návodoch. Podľa neho by mal byť displej umiestnený nad okom, a nie pred ním.

Ianchulev a jeho tím na internete hľadali fotky užívateľov Google Glass, aby zistili, ako ich nosia. U približne 30 percent si vraj všimli, že užívatelia si oblasť obrazovky umiestnili pred zrenicu pravého oka, čo im pravdepodobne prekáža vo videní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #internet #test #Google Glass #inteligentné okuliare