Japonská firma chce ubytovať 5 000 ľudí pod hladinu mora

Jedna z popredných japonských stavebných firiem navrhla podmorské mesto pre 5-tisíc ľudí, ktoré by čerpalo energiu z morského dna nachádzajúceho sa o niekoľko kilometrov nižšie. Podľa spoločnosti by sa projekt s názvom Ocean Spiral mohol stať skutočnosťou už o pár desiatok rokov. Píše o tom denník South China Morning Post.

25.11.2014 12:20
debata

Spoločnosť Shimizu, ktorá sa stala známou vďaka svojim futuristickým návrhom, je presvedčená, že jej najnovší plán by mohol pomôcť v čase, keď stúpanie hladín oceánov ohrozuje prežitie ostrovných komunít.

Podmorské mesto by malo byť podľa návrhov rozdelené na tri časti. Hneď pod hladinou by bola umiestnená plávajúca guľa s priemerom 500 metrov, v ktorej by sa nachádzali obchodné a obytné zóny a tiež hotely.

Guľa by bola napojená na 15 kilometrov dlhú špirálu, ktorá by sa vinula až na dno oceánu v hĺbke tri až štyri kilometre od hladiny.

Na morskom dne by sa potom rozkladala továreň, ktorá by využívala mikroorganizmy na premenu oxidu uhličitého na metán, ktorý možno použiť ako energetický zdroj. Elektrinu by vyrábali aj generátory využívajúce rozdiely v teplote morskej vody v rôznych hĺbkach.

Z morského dna by sa tiež mali ťažiť vzácne zeminy a kovy. Odsolená morská voda by špirálou prúdila k obyvateľom mesta. Firma zdôrazňuje, že mesto nebude príliš ovplyvnené zemetraseniami, ktoré v Japonsku predstavujú značnú hrozbu.

Predstavitelia spoločnosti Shimizu sa domnievajú, že stavba mesta by mala trvať asi päť rokov a vyjsť zhruba na tri bilióny jenov (vyše 20 miliárd eur). Experti firmy sú presvedčení, že technológie potrebné na vybudovanie mesta a na udržanie života pod hladinou oceánu budú dostupné už o 15 rokov.

„To nie je žiadny vzdušný zámok, ale skutočný cieľ,“ vyhlásil hovorca firmy Hideo Imamura. Spoločnosť Shimizu dúfa, že financie na projekt, ktorý vychádza z prác expertov tokijskej univerzity, vládnych ministerstiev a energetických firiem, by mohla získať od súkromných podnikateľov a od vlády.

Medzi ďalšie ambiciózne projekty firmy Shimizu patrí napríklad základňa na Mesiaci či vesmírny hotel, dopĺňa denník South China Morning Post.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesto #oceán