Blu-ray disky zlepšujú solárne panely

Nepredané alebo poškodené blu-ray disky by nemuseli skončiť na skládke. Ako sa ukázalo, tieto nosiče záznamu filmov v HD kvalite by mohli nájsť nové využitie pre zvýšenie efektívnosti solárnych panelov.

26.11.2014 08:10
Blu-ray, disk, CD, DVD Foto:
Blu-ray disky môžu byť lacným spôsobom, ako zvýšiť výkon solárnych panelov.
debata (24)

Je pritom jedno, či je na blu-ray disku „béčkový“ akčný film, alebo oscarový, no čiernobiely, Obchod na korze. Všetky zlepšujú solárne panely rovnako dobre, a to až o 22 percent.

„Mali sme nápad, či by neboli blu-ray disky vhodnou lacnou alternatívou na zvýšenie efektívnosti solárnych panelov a potešilo nás, že už existujúce vzory na ich povrchu slúžia veľmi dobre,“ uviedol Jiaxing Huang z Northwestern University. „Je to akoby elektroinžinieri a počítačoví vedci pri vývoji blu-ray technológie robili prácu aj za nás.“

Blu-ray disky majú vyššiu hustotu ukladania dát ako DVD alebo CD. Digitálne nuly a jednotky sú na nich zaznamenávané v podobe drobných nanometrových kopčekov a priehlbín. Ako vedci ukázali, práve tento jemný vzor na ich povrchu funguje skvele na zlepšenie absorpcie svetla solárnych panelov, a to v relatívne širokom svetlenom spektre. Možno práve blu-ray disky sa stanú lacnou alternatívou na zlepšenie výkonu solárnych panelov, ktoré vyrábajú elektrickú energiu zo slnečného žiarenia.

Huang s kolegom Čeng Sunom vyskúšali stovky rôznych typov filmov od akčných cez komédie, animované seriály či dokumenty až po horory. Ukázalo sa, že na type ani umeleckej kvalite filmu v tomto prípade nezáleží. Bolo ale ešte potrebné zistiť, prečo blu-ray disky takto dobre fungujú. Huang s kolegami hľadali odpoveď niekoľko mesiacov, až kým jeho manželka, ktorá pracuje ako databázová inžinierka pre IBM, neprišla s nápadom, či to nesúvisí s kompresiou dát na disku.

Ukázalo sa, že mala pravdu. Práve rozloženie kopčekov a priehlbín v rozmedzí veľkosti 150 až 525 nanometrov pomáha zvýšiť absorpciu svetla. „Bolo prekvapujúce vidieť, ako sa rodí nová veda z kombinácie teórie informácií, nanofotoniky a materiálových vied,“ uviedol Huang, ktorý zistenia publikoval v žurnále Nature Communications.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #solárne panely #Blu-ray