Náramok sľubuje, že ľudí zbaví zlozvykov za pomoci elektrošokov

Predstavte si, že máte po dvoch hodinách práce chuť zapáliť si cigaretu a napriek vašim výčitkám podľahnete zlozvyku a cigaretu si zapálite. Netradičný náramok s názvom Pavlok sľubuje, že tomu dokáže zabrániť pomocou elektrošokov.

03.12.2014 19:31
pavlok, náramok Foto:
Náramok Pavlok upozorní na zlozvyky elektrošokom.
debata

Možno si ešte zo školských čias spomínate na slávneho ruského fyziológa Ivana Petroviča Pavlova, ktorý objavil podmienený reflex. Pomocou svojho psa skúmal, ako bude pes reagovať na rôzne situácie. Vo svojom najznámejšom experimente svojmu psovi pravidelne podával jedlo až po tom, čo zazvonil na zvonček. Po istom čase si na základe zaužívanej rutiny pes vybudoval už spomínaný podmienený reflex, keď po jednoduchom zazvonení zvončeka začal slintať bez toho, aby jedlo aj naozaj dostal.

Ak upozornenie nepomôže, nastúpi elektrošok Americký tím vývojárov z firmy Behavioral Technology Group údajne využil práve Pavlovov podmienený reflex pri skonštruovaní špeciálneho náramku. Náramok monitoruje aktivitu užívateľa, a v prípade že prepadne niektorému zlozvyku, ktorého sa chce zbaviť, po sérii neúspešných upozornení mu do tela vpustí elektrošok. V skutku netradičný náramok oslovil takmer 1500 podporova­teľov, ktorí sa na jeho zhotovenie v rámci projektu verejného financovania vyzbierali sumou 254-tisíc dolárov.

Tvorcovia náramku Pavlok tvrdia, že dokážu... Foto: Behavioral Technology Group, INC.
náramok pavlok Tvorcovia náramku Pavlok tvrdia, že dokážu zbaviť ľudí zlozvykov v priebehu 30 dní.

Náramok bezdrôtovo komunikuje s aplikáciou v smartfóne, v ktorej je možné zadefinovať akým spôsobom bude náramok reagovať a aké aktivity bude sledovať. Rovnako ako bežné fitnes náramky aj Pavlok kontroluje či je užívateľ v pohybe alebo len nečinne leží a sedí. V spolupráci s pripojeným zariadením ale dokáže získať dostatok údajov na to, aby vedel spoľahlivo vyhodnotiť, či užívateľ porušuje niektoré so svojich predsavzatí. Ak napríklad namiesto športovania o piatej poobede len nečinne sedí, náramok ho hmatovou odozvou niekoľkokrát upozorní aby vstal a začal sa hýbať. Ak tak neurobí, čaká ho údajne zdravotne neškodný elektrický šok s napätím do 255 Voltov.

Náramok bude sledovať aktivitu užívateľa
Aby mohol náramok správne pracovať bude musieť získať dostatok relevantných dát od užívateľa. Pomocou aplikácie bude sledovať jeho návyky ale aj miesta v ktorých sa pohybuje, čas kedy chodí spať či dokonca aké stránky návštevuje a koľko času trávi na internete. Podľa tvorcov je možné sledovať prakticky akúkoľvek aktivitu, o ktorú programátori rozšíria samotnú aplikáciu. V budúcnosti bude napríklad možné stanoviť si peňažnú pokutu, ktorú aplikácia automaticky strhne z účtu vzdorovitého nositeľa náramku.

Náramok Pavlok bude oficiálne dostupný v máji budúceho roka, kedy je naplánované spustenie oficiálnej distribúcie. Oficiálna predajná cena je stanovená na 249 dolárov s možnosťou predobjednania za cenu 199 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #náramok #Pavlok #Pavlovov reflex #podmienený reflex #Behavioral Technology Group #elektrošok