Oculus Rift: nová technológia, ktorá umožní vnímať virtuálny priestor

Helmu, ktorá umožňuje vstup do virtuálneho priestoru, využívajú odborníci z Mendelovej univerzity v Brne. Technológia Oculus Rift prináša silnejší zážitok ako známe 3D okuliare.

16.12.2014 15:30
Oculus Rift, okuliare, virtuálny priestor, Foto:
Technológia Oculus Rift prináša silnejší zážitok ako známe 3D okuliare.
debata

Informatici chcú zariadenie využiť predovšetkým na vizualizáciu terénu, oznámila univerzita novinárom. „Keď sa niekde plánuje obchvat alebo veterná elektráreň, tak vidíme, ako sa tým krajina zmení. Človek zrazu stojí priamo v tom mieste a vidí napríklad, ako tie stavby vrhajú tieň,“ uviedol pracovník školy David Procházka.

Zariadenie nie je v porovnaní s inou vedeckou technikou drahé. Stálo asi 10-tisíc českých korún (asi 342 eur). Škola však na helmu čakala pol roka. Prístroj z druhej vývojovej generácie je stále testovacím zariadením, ktoré sa predáva len v obmedzenom množstve.

"Pri normálnej 3D projekcii človek aj cez okuliare stále vníma svoje okolie, ale Oculus Rift dokáže človeka izolovať od reálneho prostredia. Je to pokročilejší zážitok – ďalší stupeň vizualizácie,“ opísal Jaromír Landa z ústavu informatiky.

Okrem geografických analytikov helmu na virtuálnu realitu oceňujú aj milovníci počítačových hier alebo 3D filmov. Obrazovka totiž vždy zostáva určitou bariérou, zatiaľ čo helma umožňuje hráčovi vstúpiť do virtuálneho priestoru a otáčať sa. Technológiu vraj po jej zdokonalení čaká veľká popularita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D #virtuálna realita