Americké letectvo zháňa ľudí na obsluhu bezpilotných lietadiel

Americké vojenské letectvo USAF ohlásilo sériu opatrení, ktoré majú bojovať proti výraznému nedostatku ľudí pri obsluhe bezpilotných lietadiel. Tie sa v súčasnosti intenzívne využívajú aj pri americkej leteckej kampani v Iraku a Sýrii.

16.01.2015 14:20
debata (2)

Plán podľa štátnej tajomníčky pre vojenské letectvo Deborah Lee Jamesovej počíta so zvýšením motivačných odmien, častejšími čiastočnými úväzkami, verbovaním záloh do aktívnej služby a náborom dobrovoľníkov.

Ľudia obsluhujúci bezpilotné stroje podľa nej pracujú šesť dní v týždni po 13 či 14 hodín denne. Ročne v priemere dosiahnu 900 až 1 100 „letových“ hodín, oproti 200 až 300 hodinám, ktoré vo vzduchu ročne strávia piloti bojových lietadiel.

„Je to zložka letectva, ktorá je vystavená značnému stresu kvôli neúprosnému tempu operácií,“ vyhlásila Jamesová na tlačovej konferencii.

Navyše mnohým z vycvičených špecialistov sa blíži ku koncu ich služba a hrozí, že od letectva odídu. Jamesová preto mieni zvýšiť odmeny za to, že v službe zostanú – a to aj na úroveň pilotov.

Veliteľ štábu letectva, generál Mark Welsh pripustil, že letectvo pôvodne počítalo vo svojom rozpočte na tento rok so znížením počtu bojových operácií bezpilotných lietadiel. Ale spustenie kampane proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii spôsobilo, že trend je práve opačný a počet bojových misií rastie.

Letectvo je podľa generála schopné ročne vycvičiť len 180 mužov či žien na obsluhu bezpilotných strojov, hoci by ich potrebovalo tri stovky. Každoročne túto službu opúšťa okolo 240 vycvičených špecialistov. Nedostatok ľudí siaha prinajmenšom do roku 2008.

USAF v súčasnosti disponuje 368 bezpilotnými lietadlami, na ktorých obsluhu má 988 špecialistov.

Interná správa letectva, z ktorej minulý týždeň citoval server Daily Beast, varovala velenie ozbrojených síl, že situácia dosiahla medze únosnosti vzhľadom na nedostatok personálu a že letectvo by nemuselo byť schopné zvládnuť bojové úlohy vyžadované Pentagonom v tomto roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bezpilotné lietadlá #vojenské lietadlo