Vedci už dokážu prečítať papyrusy zuhoľnatené po výbuchu Vezuvu

Odborníci vraj prišli na spôsob, ako prečítať záznamy zo zuhoľnatených roliek papyrusu nájdených pri vykopávkach v oblasti Pompejí. Podľa agentúry DPA o tom informoval medzinárodný vedecký tím, ktorý vedie Vito Mocella z neapolského Ústavu mikroelektroniky a mikrosystémov.

21.01.2015 14:00
Papyrusy, Villa dei Papiri, Herculaneum, Vezuv Foto: ,
Zuhoľnatený zvitok papyrusu.
debata

Erupcia sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu znamenala skazu okrem Pompejí aj pre mesto Herculaneum a tamojšiu knižnicu známu ako Villa dei Papiri. V nej bolo v 18. storočí objavených 1 785 zuhoľnatených papyrusových zvitkov. K tomu, čo je na nich napísané, sa odborníci doteraz nemohli dostať, pretože sú veľmi jemné a pri rozvinutí by sa rozpadli.

Mocellov tím teraz prišiel s relatívne novou metódou využitia röntgenového žiarenia, pomocou ktorej možno písmo skúmať bez toho, že by sa museli zvitky rozvinúť.

Ruiny Pompejí s Vezuvom na pozadí.
Profesor David Blank z kalifornskej univerzity...
+6Zvitky z Villy dei Papiri sú zložené veľmi...

V antických dobách sa písalo na papyrus atramentom na báze sadzí, ktorého hustota sa príliš nelíši od zuhoľnatelého podkladu, uvádza sa v článku, ktorý vedci zverejnili v odbornom časopise Nature Communications. Preto bolo doteraz takmer nemožné obvyklými röntgenovými metódami rozoznať atrament od papyrusu.

Vďaka novému postupu, ktorého podstatou je takzvaná metóda fázového kontrastu, sú vraj lepšie rozoznateľné jednotlivé vrstvy v rolkách. Táto metóda využíva lom röntgenových lúčov pri prechode skúmaným objektom, a nie ich pohlcovanie, ako je to pri obvyklých röntgenoch.

Ruiny Pompejí s Vezuvom na pozadí. Foto: Reuters, CIRO DE LUCA
Papyrusy, Villa dei Papiri, Herculaneum, Vezuv Ruiny Pompejí s Vezuvom na pozadí.

Avšak vedci upozorňujú, že zvitky z Villy dei Papiri sú zložené veľmi komplikovane, takže možno rozpoznať len niektoré písmená. „Čítanie“ navyše sťažuje skutočnosť, že štruktúra papyrusov nie je rovnomerná.

V antickej knižnici na okraji Herculanea, ktorá patrila svokrovi Julia Caesara, boli objavené početné záznamy z obdobia starogréckeho filozofa Epikura.

Villu dei Papiri rovnako ako celé mesto pokryla po erupcii Vezuvu niekde až tridsaťmetrová vrstva sopečného popola. Bádatelia sa k miestam dostali prvýkrát v polovici 18. storočia pomocou prekopaných tunelov.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #popol #erupcia #Pompeje