Vedci našli cestu, ako uchovať silu antibiotík

Vedci z juhošvédskej Lundskej univerzity možno našli spôsob, ako by ľudstvo mohlo čeliť rastúcej rezistencii baktérií na antibiotiká. Tím profesora Andersa Haakanssona totiž zistil, že proteínový komplex v materskom mlieku zvyšuje citlivosť baktérií na antibiotickú liečbu.

27.01.2015 14:00
debata
Rezistencia na antibiotiká rastie. Foto: SHUTTERSTOCK
antibiotiká, lieky, ruka, rukavica, choroba, liečenie, liečba, pacient, lekár, vedec, Rezistencia na antibiotiká rastie.

Pred problémom rastúcej odolnosti baktérií opakovane varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej sa niektoré choroby doteraz považované za banálne stanú behom niekoľkých desaťročí opäť smrteľnými.

Spomínaným proteínovým komplexom, ktorý je označovaný ako HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumor Cells – ľudský alfa-lactalbumin smrteľný pre nádorové bunky), sa Haakansson zaoberal už pred zhruba dvadsiatimi rokmi v rámci svojho postgraduálneho štúdia. Vtedy spolu s ďalšími kolegami zistil, že látka je schopná likvidovať niektoré rakovinové bunky bez toho, aby poškodila tie zdravé.

„Zaujímavejšie však je, že HAMLET robí niektoré baktérie citlivejšími na antibiotiká,“ povedal Haakansson. „Zatiaľ sa zdá, že HAMLET môže urobiť voči antibiotikám citlivé všetky baktérie,“ dodal.

Haakansson dúfa, že HAMLET by mohol navždy ukončiť ustavičné preteky vo vývoji nových a silnejších antibiotík, ktoré dokážu prekonať rastúcu odolnosť baktérií voči starším preparátom. Vedci teraz nový liek vychádzajúci z komplexu testujú na zvieratách. Prvé skúšky na ľuďoch, ktorí trpia chronickými infekciami, je možné očakávať za jeden až dva roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #rezistencia na antibiotiká #WHO