Tínedžeri by nemali pred spaním civieť do mobilov, tvrdia vedci

Tínedžeri by nemali najmenej hodinu pred spaním pozerať do svojich smartphonov, tabletov, počítačov ani na televíziu, inak im žiarenie svietiacich obrazoviek môže narušiť spánkový vzorec. Ukázal to nórsky výskum, o ktorom informoval britský denník The Independent.

04.02.2015 15:00
debata (3)

Vedci skúmaním 10-tisíc ľudí vo veku 16 až 19 rokov zistili, že čím dlhší čas pred spaním strávili mladí muži a ženy v spoločnosti displejov, tým horšie sa im spalo.

U tých, ktorí do obrazoviek pozerali štyri a viac hodín denne, bolo o 49 percent väčšie riziko, že im bude trvať viac ako hodinu, kým zaspia. Pri tejto skupine bolo tiež triapolkrát pravdepodobnejšie, že nebude v noci spať viac ako päť hodín. Spánok pritom narúša už aj viac než dvojhodinové pozeranie do obrazoviek počas dňa.

Takmer všetci teenageri, ktorí sa na výskume zúčastnili, uviedli, že pred spaním používajú jedno alebo viac elektronických zariadení. Už skôr bolo preukázané, že s nadmierou sledovania televízie alebo počítača rastie u detí riziko depresií a úzkostných stavov, pripomenul The Independent.

Nórski vedci uviedli, že esemeskovanie kamarátom alebo sledovanie televízie môže pochopiteľne skracovať čas spánku, ale zároveň stimuluje nervový systém alebo narúša biologické hodiny organizmu. Zdravotnícke úrady by podľa nich mali v tomto smere aktualizovať svoje odporúčania ohľadom bezpečného používania elektronických zariadení, a vziať tak do úvahy rastúcu obľubu inteligentných telefónov.

„Rodičia by mali mať prehľad o tom, aké elektronické zariadenia sa v spálni nachádzajú,“ povedala Mari Hysingová z nórskeho ústavu Uni Research Helse v Bergene. Dodala, že všetky obrazovky, ktoré sa nachádzajú v izbách detí, by mali byť cez noc vypnuté a v ideálnom prípade by mladí mali byť „odlogovaní“ hodinu pred spaním.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #smartfón #tablet #vedci #spánok #spanie #tínedžeri #obrazovka