Neúspech okuliarov Glass Google neodradil. Plánuje začať odznova

Google urobí hrubú čiaru za neúspechom okuliarov Glass. Plánuje začať odznova. Užívateľov si už na pomoc s testovaním ale nezavolá. Dcérska spoločnosť Nest bude pracovať na vývoji okuliarov svojpomocne. Verejnosť zoznámi až s finálnym produktom.

07.02.2015 14:35
Google Glass, Sergey Brin Foto: ,
Spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin s okuliarmi Google Glass.
debata

Keď Google oznámil, že projektu Glass je v jeho pôvodnej podobe koniec, mnohí užívatelia len zalomili rukami. V skutočnosti sa vývoj okuliarov presunul pod dcérsku spoločnosť Nest, ktorá okrem iného dostala za úlohu nájsť nový, úspešnejší, obchodný model. Práve na ňom totiž celý projekt stroskotal. Okuliare boli pridrahé na to, aby sa priblížili k bežným užívateľom a ich potrebám. Futuristický koncept si našiel svojich zákazníkov najmä medzi technologickými nadšencami, ktorí boli ochotní zaplatiť 1500 dolárov za produkt, nad ktorým od začiatku viselo množstvo otáznikov.

Vývoj nekončí, o ďalšom osude okuliarov už ale nebude rozhodovať priamo Google
Google informácie o ukončení vývoja na konci januára dementoval s poznámkou, že s vývojom ďalšej verzie bude pokračovať už len spoločnosť Nest. “O ďalšej verzii okuliarov Glass sa dozviete hneď ako bude pripravená uzrieť svetlo sveta,” uviedla spoločnosť na svojom blogu. Len po niekoľkých týždňoch v médiách začala rezonovať ďalšia aktualita, a to, že Google plánuje s projektom Glass začať odznova. Odznova v tomto prípade naozaj znamená od úplného začiatku. Bonusom však je, že Google už pozná svoju cieľovú skupinu a jej očakávania. Projekt Glass sa tak so štipkou vizionárstva bude môcť vydať smerom, ktorý bude kompatibilný s tým, čo trh očakáva.

Verejnosť už okuliare testovať nebude. Zoznámi sa až s finálnym produktom
Podľa denníka The New York Times, ktorý vychádza z vyjadrení nového šéfa vývoja, Tonyho Fadella, čaká projekt Glass reštart. Fadell v minulosti pracoval pre Apple a stál pri zrode prehrávača iPod a ďalších úspešných produktov. Okuliare, s ktorých prototypom sa mohla verejnosť zoznámiť prakticky okamžite a ktorých testovacie verzie si dokonca mohli vybraní záujemcovia aj zakúpiť, už v takejto podobe neobjavia. Ľudia z okolia Fadella pre denník uviedli, že nová verzia bude vyvíjaná len v prostredí firmy. Google už ďalej nepočíta s pomocou užívateľov, ktorí mu v minulosti prinášali cennú odozvu. “Verejné experimenty už nebudú. Tony je produktovo zameraný človek a nepredstaví niečo, čo nie je v jeho očiach dokonalé,” tvrdí jeden z z poradcov Tonyho Fadella.

Z trpkej príchuti neúspechu sa Google chce poučiť
Projekt Glass má pre Google síce trpkú príchuť, no prináša so sebou množstvo nových výziev. V duchu interpretácie amerického úspechu tak aj pre Google platí, že ten, kto sa už raz popálil, má v budúcnosti väčšiu šancu uspieť. Niektorí analytici a technologickí novinári si však myslia, že finálneho produktu sa v blízkej dobe nedočkáme. Vývojári vraj nebudú mať na čom stavať, nakoľko okuliare po žiadnej stránke neexcelovali. Slová o novom začiatku a potrebe kompletného reštartu tak môžu byť viac než pravdivé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #inteligentné okuliare #Glass #Nest #Tony Fadell