Mobily dostanú nové ochranné sklá. Tvrdé ako zafír

Už čoskoro sa na trhu objavia smatrfóny, ktorých displej odolá nie len pádom a nešetrnému zaobchádzaniu, ale aj škrabancom. Spoločnosť Corning vyvinula nový typ skla, ktorý sa vlastnosťami približuje zafíru, no je rovnako odolný ako sklá Gorilla Glass.

08.02.2015 13:39
smartfón, kladivo, displej, zafír, Gorilla... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Väčšína výrobcov v súčasnosti považuje ochranu displeja za samozrejmosť. Využívajú pri tom rôzne typy krycích materiálov, ktoré zvyšujú odolnosť displeja pri páde, prípadne majú za úlohu ochrániť ho pred poškriabaním. Najznámejším výrobcom ochranných skiel pre mobilné zariadenia je spoločnosť Corning, ktorej zákazníkmi sú napríklad Apple, Samsung, HTC alebo Motorola. Spoločnosť v týchto dňoch oznámila, že vyvinula nový kompozitný materiál, ktorý svojimi vlastnosťami vychádza zo skiel Gorilla Glass a navyše disponuje zvýšenou ochranou proti poškriabaniu.

Displej smartfónov mal chrániť zafír. Nebol ale dostatočne odolný
Sklá Gorilla Glass, ktoré chránia displej iPhonu 6, Samsungu Galaxy Note Edge alebo Note 4, sú mimoriadne odolné a odolať by mali údajne aj pádom z výšky viac ako jeden meter. Poradia si aj s bežnými škrabancami, no nie sú natoľko tvrdé, aby dokázali odolať menej šetrnému zaobchádzaniu. Za ich nástupcu bol preto dlhšiu dobu považovaný zafír, ktorý využívajú výrobcovia luxusných hodiniek. Ako sa ale neskôr ukázalo, spoločnosť GT Advanced Technologies, s ktorou Apple uzatvoril exkluzívnu dohodu o spolupráci, nebola schopná vyrobiť odolné sklo s vlastnosťami tohto materiálu. Umelý zafír bol na jednej strane síce odolný voči poškriabaniu, na strane druhej bol ale mimoriadne krehký, čo znemožnilo jeho použitie v smartfónoch iPhone 6 a 6 Plus.

Nový typ ochranného skla odolá škrabancom aj pádom
Spoločnosť Corning vývoj nového typu odolného skla zastrešila v projekte Phire. „Ako sme uviedli koncom minulého roka, zafír dokáže veľmi dobre odolať škrabancom, no nie pádom. Preto sme vytvorili produkt, ktorý ponúka rovnaké vlastnosti proti poškodeniu a pádom ako Gorilla Glass 4 s odolnosťou podobnou zafíru,“ uviedol šéf Corning Glass Technologies, James Clapping.

Očakáva sa, že Corning dokáže vďaka vylepšeniu vlastností skla Gorilla Glass uspokojiť dopyt väčšiny náročných zákazníkov, na čele s Apple. Za hnací motor inovácie analytici považujú práve spoločnosť Apple, ktorá medzičasom investovala stovky miliónov dolárov do vývoja zafírového skla. Keďže ale táto ambícia skončila pre firmu neúspechom, Corning na vzniknutý impulz zareagoval, vďaka čomu si zrejme Apple ako kľúčového zákazníka aj naďalej udrží. Nové sklá odolné voči poškriabaniu budú mať výrobcovia telefónov k dispozícii ešte v priebehu tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #gorilla glass #Corning #ochranné sklo #zafír