Súčasnej generácii hrozí, že na ňu tá budúca zabudne

Podľa jedného z otcov internetu a súčasného viceprezidenta Google, Vinta Cerfa, nám hrozí, že sa ocitneme v temnej digitálnej ére. Dáta, ktoré dnes archivujeme a poctivo ukladáme pre budúce generácie, možno už nebude nikto nikdy vedieť prečítať.

15.02.2015 15:30
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Možno sa vám už stalo, že elektronický dokument, ktorý ste na svojom počítači vytvorili pred niekoľkými rokmi, či desaťročím, už dnes otvoriť neviete, prípadne sa dokument nezobrazuje správne. Digitálna éra so sebou priniesla obrovský pokrok nie len v množstve používaných technológií ale aj v spôsobe práce s dátami. Softvérové firmy sa jej prispôsobili a v snahe ponúknuť užívateľovi pridanú hodnotu a nové možnosti, predstavili nové súborové formáty. Vhodnou ukážkou je napríklad textový editor Word z balíka Microsoft Office. Kým v minulosti väčšinu textu ukladal do formátu .doc, dnes je to rozšírený formát .docx. Podpora pre starší formát síce zostala, no je zrejmé, ktorým smerom sa bude Microsoft v najbližších rokoch uberať. A nie je v tom sám.

Podľa otca internetu hrozí príchod temnej digitálnej éry
Súčasný viceprezident Google, Vint Cerf, ktorý je považovaný za jedného z otcov internetu, vyslovil svoje obavy z príchodu temnej digitálnej éry. Cerf tvrdí, že táto situácia môže nastať kvôli zastaralému hardvéru a softvéru, ktorý bude v budúcnosti jednoducho nepoužiteľný. Budúce generácie podľa neho budú mať veľmi málo záznamov z dokumentov z 21. storočia.

Vint Cerf svoj názor prezentoval na konferencii Americkej asociácie pre rozvoj vedy v San Jose. V súčasnosti sa usiluje o vyriešenie problému, ktorý môžu v prenesenom význame vymazať našu históriu. “Bežne sa s tým stretávame. Staré formáty dokumentov alebo prezentácií, ktoré sme kedysi vytvorili nemusia byť za použitia najnovšej verzie softvéru čitateľné. Spätná kompatibilita nie je vždy výrobcom garantovaná,” povedal Cerf v rozhovore pre denník BBC. Aj v prípade, že vytvoríme rozsiahle archívy digitálneho obsahu, môže sa vraj stať,že v budúcnosti nebudeme mať ani len predstavu a možnosti zistiť, čo obsahujú.

Dáta síce môžeme archivovať, no v budúcnosti ich nikto nebude vedieť prečítať
Spätná kompatibilita tiež nie je dlhodobo udržateľným riešením. Softvérové a hardvérové firmy vznikajú a zanikajú a je len minimálna pravdepodobnosť, že na trhu zostanú aj ďalšie stovky rokov. Bude preto potrebné vytvoriť akýsi univerzálne čitateľný obraz, ktorý bude zachytávať nie len obsah ale aj aplikácie a samotný operačný systém. “Kľúčové v tomto prípade je, že keď presuniete konkrétne bity z jedného miesta na druhé, máte stále predstavu o tom, ako ich prečítať a správne interpretovať . To je možné dosiahnuť len v prípade, že tento systém štandardizujeme,” dodal Cerf. V spoločnosti Google preto vedie výskum, ktorý umožní dáta archivovať naozaj dlhodobo a s minimálnymi rizikami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Vint Cerf #dáta #archivácia #cloud #digitálna éra