Vedci objavili nový spôsob ako lokalizovať užívateľa smartfónu

Informácie o polohe človeka je v súčasnosti možné získať napríklad za pomoci GPS, Wi-Fi alebo aj na základe využívania mobilnej siete. Vedcom sa podarilo objaviť nový spôsob, ako je možné užívateľov vystopovať. Stačia im k tomu informácie o používaní batérie v smartfóne s Androidom.

27.02.2015 07:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Najväčší podiel na spotrebe energie v smartfónoch majú najmä mobilné aplikácie, telefonovanie či využívanie mobilných dát. Takisto platí, že smartfón, ktorý sa nachádza ďalej od vysielača, respektíve sa na ceste medzi ním a vysielačom nachádzajú nejaké prekážky, spotrebuje viac energie. Vedci zo Stanfordovej univerzity a zo spoločnosti Rafael Ltd. sa preto zamerali na vývoj algoritmu, ktorý by dokázal na pozadí sledovať spotrebu energie.

Aplikácie môžu sledovať užívateľa aj bez jeho súhlasu
Podľa vedcov tak vzniká riziko, že aplikácia môže užívateľa sledovať aj napriek tomu, že jej k tomu nedá svoj vedomý súhlas. Navonok totiž prístup k lokalizačným dátam od užívateľa nevyžaduje. Vystačí si aj len s bežným prístupom k internetu a prístupom k informáciám o používaní batérie. V súčasnosti údajne existujú v obchode Google Play približne dve stovky aplikácií, ktoré takéto dáta požadujú. “Aplikácia nemusí mať prístup k GPS alebo iným lokalizačným dátam (napríklad z mobilných a Wi-Fi sietí),” uviedli vedci pre spravodajský server BBC.

Výskum automaticky počíta aj s ďalšími okolnosťami, ktoré by mohli ovplyvniť presnosť výsledkov. Súčasný algoritmus dokáže údajne efektívne eliminovať takzvaný šum, ktorý vzniká pri zvýšenej záťaži, napríklad pri počúvaní hudby, telefonovaní či surfovaní na internete. Šum podľa vedcov priamo nekoreluje s lokalitou, v ktorej sa telefón nachádza. “Znamená to, že po dostatočne dlhom čase merania, v rádoch niekoľkých minút, sa algoritmus dokáže naučiť šum odfiltrovať,” dopĺňajú vedci.

Jediný bezpečný telefón je ten bez batérie
Užívatelia by sa mali o problematiku zabezpečenia súkromia viac zaujímať. Na druhej strane, pri používaní zariadení, ktoré obsahujú veľké množstvo senzorov, môže byť akákoľvek snaha zabrániť prípadnému špehovaniu zbytočná. “Dostávame sa do bodu, kedy jedinou bezpečnou možnosťou ako používať telefón je vybrať z neho batériu. To však u množstva telefónov nie je možné,” tvrdí odborník na počítačovú bezpečnosť, profesor Alan Woodward zo Surrey University.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #mobil #smartfón #sledovanie #android #batéria