Solárne lietadlo prešlo ďalšími testami

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 má za sebou ďalší skúšobný let pred začatím cesty okolo sveta. Ak to dovolí počasie, vydá sa na ňu v sobotu. Pondelkový test sa začal o 3:30 nášho času na letisku Al-Batin v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a po hodine sa lietadlo v poriadku vrátilo.

03.03.2015 13:30
Payerne, Switzerland: Solar Impulse 2, the... Foto:
Lietadlo Solar Impulse 2 má rozpätie krídel ako Boeing 747.
debata

Stroj je zlepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré bolo vyskúšané pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na povrchu má 17-tisíc fotovoltických článkov. Z nich sa pomocou lítiových batérií dodáva energia štyrom motorom. Stroj meria 72 metrov a váži 2,5 tony.

Bertrand Piccard a André Borschberg chcú obletom sveta dokázať, že spojením príslušných technológií a obnoviteľnej energie možno dosiahnuť mimoriadne výkony, doteraz považované za nemožné.

Na cestu okolo sveta má stroj odštartovať z Abú Zabí v sobotu. Trasa je rozdelená na 12 etáp a vedie cez Indiu, Čínu a USA. Bez toho, aby lietadlo použilo kvapku benzínu, musí prekonať dva oceány a trasu dlhú 35-tisíc kilometrov. Poletí priemernou rýchlosťou medzi 50 a 100 kilometrami za hodinu v maximálnej výške 8 500 metrov. Cesta je naplánovaná na päť mesiacov, pričom samotný let bude trvať 25 dní. Do Abú Zabí sa má Solar Impulse 2 vrátiť koncom júla alebo začiatkom augusta.

Borschberg povedal, že na začatie cesty je Blízky východ najvýhodnejší, pretože „umožňuje prelet nad Indiou a Čínou na začiatku sezóny a návrat za dobrého počasia“.

V kokpite je miesto len pre jedného pilota a zatiaľ vraj nebolo rozhodnuté, kto bude pilotovať prvý úsek. Piccard povedal, že celé dobrodružstvo zabezpečuje 130 ľudí. „Z nich 65 s nami bude cestovať okolo sveta a zabezpečovať logistiku, zvyšných 65 bude v Monaku v kontrolnom stredisku. Sú to meteorológovia, leteckí kontrolóri a inžinieri, ktorí budú skúšať trasy, pripravovať lety a pomáhať pilotovi, ktorý bude vo vzduchu. Fyzicky sme pripravení, André sa pripravuje pomocou jogy a autohypnózy,“ povedal Piccard. Zdôraznil, že ide o svetovú premiéru a „veľkú výzvu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #solárne panely