Solárne lietadlo vzlietlo na cestu okolo sveta bez jedinej kvapky paliva

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 v pondelok skoro ráno vzlietlo z Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, aby sa pokúsilo o prvú cestu okolo sveta bez kvapky paliva. Cesta, ktorú s lietadlo absolvujú dvaja švajčiarski zakladatelia projektu Solar Impulse, má trvať päť mesiacov.

09.03.2015 07:52
solárne lietadlo Solar Impulse2 Foto: ,
Solárne lietadlo Solar Impulse2 sa vydalo na svoju cestu okolo sveta. Cesta by mu mala trvať približne päť mesiacov.
debata (24)

Lietadlo je vylepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré obaja priekopníci vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA.

Na povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou líthiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídel 72 metrov, čo je viac ako Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

S lietadlom vzlietol pilot a podnikateľ André Borschberg, ktorý sa bude v riadení jednosedadlového lietadla striedať pri medzipristátiach s partnerom, psychiatrom Bertrandom Piccardom.

Solar Impulse2 má rozpätie krídel väčšie ako... Foto: Reuters, Ahmed Jadallah
solárne lietadlo Solar Impulse2 Solar Impulse2 má rozpätie krídel väčšie ako Boeing 747, ale váži približne toľko, čo väčší osobný automobil.

Trasa je rozdelená na 12 etáp, vedie cez Indiu, Čínu a USA a prekonáva vzdialenosť 35-tisíc kilometrov. Stroj poletí priemernou rýchlosťou medzi 50 a 100 km/h v maximálnej výške 8 500 metrov.

Prvou destináciou je Maskat v Omáme, kam by malo lietadlo doletieť po zhruba desiatich hodinách. Do Abú Zabí by sa malo vrátiť koncom júla alebo začiatkom augusta.

Jeden z pilotov solárneho lietadla Bertrand... Foto: SITA/AP, Aya Batrawy
solárne lietadlo Solar Impulse2, Bertrand Piccard Jeden z pilotov solárneho lietadla Bertrand Piccard speaks odpovedá na otázky novinárov krátko pred odletom.

Borschbert už predtým o výbere štartu povedal, že pre začiatok cesty je Blízky východ najvýhodnejší. Umožňuje podľa neho preletieť nad Indiou a Čínou na začiatku sezóny a vrátiť sa za dobrého počasia.

Celý proces zaisťuje 130 ľudí. Z nich 65 bude s oboma letcami cestovať okolo sveta a zabezpečovať logistiku, zvyšných 65 bude v Monaku v kontrolnom stredisku.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 3 #solárne lietadlo