Windows 10 prinesie nový systém aktualizácií. Využije sieť P2P

Aktualizácie vo Windows 10 už užívatelia nebudú sťahovať výlučne len zo serverov Microsoftu. Zdieľať si ich budú navzájom medzi sebou. Zlepšiť by sa mala dostupnosť aktualizácií ale aj rýchlosť ich aplikovania.

17.03.2015 07:00
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Určite ste sa s tým už stretli. Prakticky okamžite po vydaní novej softvérovej aktualizácie smeruje na servery poskytovateľa množstvo požiadaviek na jej stiahnutie, čo v praxi znamená, že sa aktualizácia môže trvať aj niekoľko hodín. Microsoft preto prichádza s novým riešením, vďaka ktorému už užívatelia nebudú odkázaní na sťahovanie aktualizácií zo serverov spoločnosti, ale podeliť sa o ne budú môcť aj medzi sebou.

Systém bude možné aktualizovať omnoho rýchlejšie než doposiaľ
Aktualizácie budú pracovať prakticky rovnako ako bežné P2P siete (pozn. Peer-to-Peer). Wikipédia o P2P hovorí ako o sieťach so vzájomným sprístupňovaním. Laicky povedané, súbory si v takýchto sieťach užívatelia vymieňajú medzi sebou a sú klientmi aj servermi zároveň. V pripravovanej verzii operačného systému Windows s poradovým číslom 10 by mohlo P2P zdieľanie nahradiť doposiaľ využívané sťahovanie aktualizácií priamo so serverov spoločnosti. Microsoft týmto spôsobom prenesie záťaž zo svojich serverov priamo na užívateľov, ktorí budú aktualizácie ďalej šíriť a navzájom zdieľať.

Aktualizácie si budú užívatelia posielať navzájom
V nastaveniach systému by mala pribudnúť možnosť sťahovania aktualizácií z viacerých zdrojov. Z ponuky si bude možné takisto vybrať, či majú byť aktualizácie sťahované z počítačov v lokálnej sieti alebo z ktoréhokoľvek iného počítača pripojeného na internet. Aktiváciou tejto funkcie a konkrétnej predvoľby by mal počítač ďalej zdieľať aktualizácie na rovnakom princípe, teda buď len na domácej sieti alebo na internete. Bližšie podrobnosti o funkcii, ktorá sa objavila v poslednej testovacej verzii systému, zatiaľ nie sú známe. Problémom, s ktorým musí Microsoft ale dozaista počítať je pomalé pripojenie smerom od užívateľa (upload), ktoré v mnohých prípadoch len zlomkom dostupnej rýchlosti sťahovania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows 10 #aktualizácie #P2P