Solárne lietadlo Solar Impulse 2 pokračuje v ceste okolo sveta

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 v stredu odštartovalo z indického Ahmadabad tretiu etapu svojej premiérovej cesty okolo sveta. Z Ahmadabadu, kde stroj pristál v utorok 10. marca po 1 465 kilometrov dlhom lete z ománskeho Maskatu, teraz mieri do východoindického Váránasí.

18.03.2015 11:35
solárne lietadlo Solar Impulse2 Foto: ,
Solar Impulse2 má rozpätie krídel väčšie ako Boeing 747, ale váži približne toľko, čo väčší osobný automobil.
debata

Odtiaľ sa potom cez Barmu a Čínu vydá na Havaj a potom na americkú pevninu. Cestu zakončí v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, odkiaľ pôvodne odštartovalo. Štart z Ahmadabadu sa oproti harmonogramu o zhruba 90 minút odložil, dôvodom boli podľa leteckého tímu colné prieťahy.

Sprievodný tím nakoniec všetky formality s úradmi vyriešil a stroj sa krátko pred 03:00 SEČ vzniesol k preletu medzi indickými mestami. Piloti Betrand Piccard a André Borschberg chceli letieť už cez víkend, ich pobyt v Ahmadabade sa nakoniec kvôli počasiu predĺžil.

Solárne lietadlo Solar Impulse2 sa vydalo na... Foto: Reuters, Ahmed Jadallah
solárne lietadlo Solar Impulse2 Solárne lietadlo Solar Impulse2 sa vydalo na svoju cestu okolo sveta. Lietadlo má väčšie rozpätie krídel ako Boeing 747, váži však približne len ako väčšie osobné auto.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré obaja piloti vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747.

Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil. Cesta, ktorou so svojim strojom striedavo absolvujú obaja švajčiarski zakladatelia projektu Solar Impulse, má trvať päť mesiacov, z toho celý let 25 dní. Celá trasa by odhadom mala byť dlhá okolo 35 000 kilometrov. Lietadlo na ňu odštartovalo z Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch 9. marca. Najväčšou výzvou bude prelet nad Tichým a Atlantickým oceánom, pričom najdlhší etapou na trase bude prelet z čínskeho Nankingu na tichomorské Havajské ostrovy. Potrvá päť dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #cesta okolo sveta #solárne lietadlo