Batérie sú stále najslabším článkom elektroniky. Google pracuje na náprave

Obmedzená výdrž na batériu stále robí výrobcom elektroniky starosti. Na vývoji nového typu batérií s väčšou výdržou údajne pracuje aj Google. V mnohých jeho experimentálnych projektoch totiž batéria a výdrž zohrávajú kľúčovú úlohu.

13.04.2015 21:13
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Internetový gigant vo svojich laboratóriách Google X údajne pracuje na vývoji nového typu batérií, respektíve technológie, ktorá elektronike prinesie väčšiu výdrž na jedno nabitie. Dohľad nad vývojom technológie bude mať odborník na batérie, Ramesh Bhardwaj, ktorý v minulosti pracoval v spoločnosti Apple. Ešte v roku 2012 Google vo vybraných zariadeniach začal s testovaním nových batérií, ktoré ale sám nevyvinul. O rok neskôr sa už firma začala obzerať po technológiách, na ktorých vývoji by sa mohla sama podieľať, uviedol americký denník The Wall Street Journal.

Kritickou súčasťou spotrebnej elektroniky stále zostávajú batérie
Obmedzená výdrž na batériu robí vrásky na čele prakticky všetkým výrobcom spotrebnej elektroniky. Najčerstvejším príkladom sú hodinky Apple Watch, ktorých výdrž na jedno nabitie je zhruba jeden deň. Aj keď záujem o ne je veľký a Apple už v predpredaji vypredal miliónové zásoby, pre mnohých sú sklamaním, a to nie len kvôli vyššej cene. Rovnaký problém s výdržou mal aj Google u prvej generácie inteligentných okuliarov Glass, ktoré bolo možné s plne nabitou batériou využívať v lepšom prípade celý deň, v horšom len zopár hodín.

Ambície spoločnosti v oblasti vývoja batérií sú jednoznačné. Nie sú to totiž len smartfóny, tablety, hodinky a okuliare, pre ktoré je vysoká výdrž základným pilierom úspechu. Google má vo svojom portfóliu aj viacero experimentálnych projektov, ktoré sa bez inovácií v akumulovaní energie nezaobídu. “Google chce mať svoj osud plne vo svojich rukách a získať kontrolu nad dodávateľským reťazcom u hardvéru. Postupný prechod k bezpilotným lietadlám, automobilom a ďalšiemu hardvéru ale vyžaduje lepšie batérie,” uviedol Lior Susan zo spoločnosti Formation 8, ktorá podniká v oblasti rizikového kapitálu.

Google nie je sám. Vyvinúť lepšie batérie sa snažia aj ďalší
Na jednej strane dnes stoja firmy, ktoré sa snažia posúvať hranice súčasných typov batérií, respektíve hľadať energeticky efektívnejšie riešenia v podobe nových čipov, na strane druhej sú firmy a vedecké inštitúcie, ktoré sa snažia vyvinúť skutočne nové batérie. Oba prístupy sú pritom dôležité a ich význam nemožno podceniť. Len pred niekoľkými dňami vedci zo Stanfordovej univerzity predstavili výsledok svojho dlhoročného bádania. Vyvinuli novú generáciu batérií, ktorých základom je hliník a tuha, a ktoré môžu byť vhodné pre použitie v mobilných telefónoch. Sú nie len ohybné, bezpečné ale majú aj dlhú životnosť.

Prototyp hliníkovej batérie má však aj svoje nedostatky. Milióny ľudí používajú 1,5-voltové AA a AAA ceruzkové baterky. Hliníkové batérie produkujú približne dva volty elektrického napätia. „To je polovica toho, čo produkuje lítiová batéria,“ priznáva Dai. Podľa neho treba zapracovať na zlepšení materiálu, z ktorého je vyrobená katóda. Potom budú hliníkovo-iónové batérie pripravené na generačnú výmenu súčasných lítiovo-iónových batérií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Glass #batérie #Apple Watch #Google X #Li-Ion