Slovenskí vysokoškoláci našli spôsob ako naučiť študentov programovať

Stredoškolákov technika príliš nezaujíma. Vysokoškoláci zo Žiliny sa to rozhodli zmeniť. Vytvorili robota, ktorý má študentov naučiť programovať. Namiesto teórií ich má Yrobot naučiť využívať nápady a kreativitu v praxi.

20.04.2015 07:00
Yrobot, Nadácia Volkswagen Slovakia, robotické... Foto:
Vysokoškoláci z Katedry technickej kybernetiky z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity vytvorili robotické vozidlo Yrobot (na obrázku), ktoré má naučiť študentov programovať.
debata

Volá sa Yrobot a má prilákať stredoškolákov k štúdiu technických odborov na vysokých školách. Malé dvojkolesové vozidlo, ktoré je možné ľubovolne programovať, vytvorili študenti z Katedry technickej kybernetiky na Žilinskej univerzite v Žiline. S nápadom vytvoriť robota prišli ešte v roku 2010, keď hľadali spôsob, ako študentov jednoduchšou formou naučiť princípy fungovania mikrokontrolerov a elektrotechniky všeobecne. “Zamerali sme sa na stredoškolákov, pretože čím ďalej tým menej ľudí chce študovať techniku. Rozhodli sme sa preto, že vytvoríme robota, pri ktorom už nebudú musieť pracovať s rôznymi teóriami, ale svoje nápady a kreativitu si vyskúšajú naživo v praxi,” uviedol jeden z členov tímu, Michal Hodoň.

Robota si môžu študenti sami poskladať a naučiť ho rôznym kúskom
Dvojkolesový robot je v podstate stavebnicou, ktorú si môžu študenti sami prispôsobiť a zdokonaľovať. Ako tvrdí Michal Hodoň, fantázii sa medze nekladú. “Podstatné je, že my sme vytvorili akýsi základ, na ktorý si môžu študenti sami vytvoriť nadstavbu a rôzne aplikácie. Robota môžu vďaka nim naučiť naháňať loptičku, reagovať na tlesknutie, či ovládať cez Bluetooth,” upresnil Michal.

Víťazný tím vysokoškolákov zo Žilinskej... Foto: Nadácia Volkswagen Slovakia
Nadácia Volkswagen Slovakia, Yrobot Víťazný tím vysokoškolákov zo Žilinskej univerzity v Žiline v zložení (zľava) Peter Šarafín, Róbert žalman, Veronika Olešnaníková a Michal Hodoň.

Stavebnica, ktorú si mohlo na vlastnej koži vyskúšať niekoľko desiatok stredoškolákov po celom Slovensku stojí zhruba 90 eur. Všetky návrhové schémy vrátane podkladov pre výrobu základných dosiek sú ale dostupné na internete. “Ak je niekto zručný, môže si v podstate všetky komponenty objednať z Číny a zariadenie vyrobiť aj sám a za oveľa nižšiu sumu,” uzatvára Peter Šarafín. S projektom Yrobot získali vysokošláci prvé miesto na súťaži vyhlásenej Nadáciou Volkswagen Slovakia. Nadácia v priebehu piatich rokov podporila 33 stredoškolských a 20 vysokoškolských technických projektov sumou viac ako 170-tisíc eur.

Stredoškoláci vytvorili robota PiTaBot. Pomohol im počítač Raspberry Pi
Svoju kreativitu na súťaži demonštrovalo aj niekoľko stredoškolákov z celého Slovenska. Najviac odbornú porotu zaujal projekt študentov Strednej priemyselnej školy Bzinská 11 z Nového Mesta nad Váhom. Rovnako ako v prípade vysokoškolákov, aj stredoškoláci v priebehu jedného roka vyvinuli miniatúrne vozidlo PiTaBot. Cieľom projektu ale nebolo naučiť robota reagovať na rôzne podnety, tak ako tomu bolo v prípade zariadenia Yrobot, ale najmä naučiť sa pracovať s počítačom Raspberry Pi.

Víťazný tím stredoškolákov zo Strednej... Foto: Nadácia Volkswagen Slovakia
foto2 Víťazný tím stredoškolákov zo Strednej priemyselnej školy Bzinská 11 v Novom Meste nad Váhom v zložení Martin Rehák, Marek Ondruš a Martin Dodek.

Miniatúrny počítač, ktorý si dnes môže za pár eur kúpiť naozaj ktokoľvek, ponúka veľa možností využitia. Naučiť sa obsluhovať ho a naplno využiť jeho potenciál ale bolo podľa Martina Dodeka z víťazného tímu, to najzložitejšie. “Najťažšie na celom projekte bolo naučiť sa programovať a pracovať s operačným systémom Linux. Pôvodným zámerom bolo vyvinúť zariadenie, ktoré bude schopné rozlišovať tvary a farby pomocou kamery. To sme ale splniť nedokázali, pretože nám chýbali niektoré znalosti. Zamerali sme sa preto viac na robotiku,” približuje úskalia projektu Martin, ktorý na vývoji pracoval s Martinom Rehákom a Marekom Ondrušom.

Robotické vozidlo, ktoré študenti využili pri svojej ročníkovej práci, je pomocou Wi-Fi pripojené na internet a príkazy mu je tak možné zadávať na diaľku. Vo svojej prednej časti má aj kameru, z ktorej obraz počítač prenáša na internet a umožňuje tak vozidlo riadiť v podstate v reálnom čase. “Webová stránka, ktorú sme pre tieto účely vytvorili, slúži na zobrazovanie videa zo streamera a tlačidla na ovládanie robota,” tvrdí Martin. Počítač Raspberry Pi podľa neho ponúka najjednoduchšiu možnosť ako sa naučiť programovať mikroprocesory a rozšíriť svoje znalosti v oblasti IT, vrátane pochopenia príkazov, štruktúry a jadra operačného systému Linux, respektíve niektorej z jeho distribúcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študentský projekt #Yrobot #PiTaBot #Nadácia Volkswagen Slovakia