Všetky domácnosti môžu byť sebestačné. Tesla im ponúkne batérie

Americká spoločnosť Tesla, známa svojimi elektromobilmi, predstavila batérie, vďaka ktorým môžu byť domácnosti a firmy sebestačné. Energiu, ktorú si vďaka solárnym panelom cez deň vyrobia môžu čerpať aj v noci alebo pri výpadku. Batérie ale môžu poslúžiť aj ostatným. Podľa analytikov možno hovoriť novom o miliardovom biznise.

03.05.2015 14:45
tesla, batérie, Powerpack, Powerwall Foto:
Tesla predstavila batérie pre domácnosti (na obrázku model Powerwall)
debata (20)

Využívanie energie zo slnka má stále svoje medzery. Solárne panely sú síce populárne a mnoho ľudí s nimi pri výstavbe domov už automaticky počíta, no stále o nich nemožno hovoriť ako o alternatíve pri výrobe elektrickej energie. Aspoň nie čo sa domácností týka. Elon Musk dúfa, že našiel recept, ako situáciu zmeniť. Musk, ktorý je považovaný za jedného z najväčších vizionárov súčasnosti, sa už medzičasom podpísal pod množstvo viac či menej úspešných projektov, počnúc platobným systémom PayPal, spoločnosti SpaceX alebo SolarCity a v neposlednom rade stojí aj za úspechom elektromobilov Tesla. Projekt Tesla Energy má byť ďalším “eko” projektom určeným najmä pre domácnosti a malé firmy, ktoré sa snažia byť sebestačné a energiu si vyrábajú zo slnka.

Budúcnosť je v solárnej energii. Tesla chce byť pri tom
Výrobu solárnej energie samozrejme ovplyvňuje množstvo faktorov. Slnko navyše nesvieti celý deň, energia preto musí byť niekde uložená pre pokrytie potrieb mimo odberovej špičky, teda vo večerných a skorých ranných hodinách. Tesla preto predstavila dvojicu batérií s názvom Powerwall a Powerpack, ktoré boli vyvinuté práve pre tieto účely. Fungujú podobne ako externá nabíjačka pre smartfón, avšak používať ich môžu aj tí, ktorí solárnymi panelmi nedisponujú. Spoločnosť ich začne prvým záujemcom v Spojených štátoch dodávať už počas tohto leta. Neskôr plánuje expandovať aj do Európy, v prvej fáze pravdepodobne do Nemecka alebo Francúzska.

Batérie Powerwall (na obrázku vľavo) sú určené... Foto: Tesla
tesla, batérie, Powerpack, Powerwall, Model S Batérie Powerwall (na obrázku vľavo) sú určené pre domácnosti, ktoré si energiu vyrábajú sami.

Elon Musk počas predstavenia batérií viackrát skloňoval slovíčko “budúcnosť”. Solárna energia, pri ktorej výrobe nie sú produkované žiadne emisie by vraj mohla byť fenoménom 21. storočia. Najmä, ak by ju vedeli naplno využiť domácnosti. “Tesla Energy je kľúčovým krokom na našej ceste k nulovým emisiám pri výrobe energie z obnoviteľných zdrojov. Vďaka nej chceme v budúcnosti zmeniť celú energetickú infraštruktúru na svete,” uviedol Musk.

Domácnosti sa už nemusia spoliehať len na dodávky energie z distribučnej siete
Oba typy akumulátorových jednotiek s názvom Powerwall a Powerpack využívajú li-ion batérie, ktoré môžu získať energiu buď zo slnka alebo z bežnej distribučnej elektrickej siete napríklad s využitím lacnejšieho nočného prúdu. Akumulátory sa od seba líšia kapacitou a využitím. Lacnejší variant pre domácnosti Powerwall s cenou 3000 dolárov má kapacitu 7 kWh, drahší a výkonnejší model s cenou 3500 dolárov zas 10 kWh.

Tesla má možnosť preniknúť do nového biznisu s... Foto: Tesla
tesla, batérie, Powerpack, Powerwall Tesla má možnosť preniknúť do nového biznisu s obrovským potenciálom, tvrdia analytici (na obrázku batéria pre domácnosti Powerwall)

Zaujímavosťou je možnosť prepojiť viacero akumultátorov (až do kapacity 90 kWh) a pokryť tak aj potreby väčších domácností, respektíve dlhodobejšie výpadky z distribučnej siete. Základná kapacita batérií postačí na bežný chod domácnosti počas niekoľkých desiatok hodín, prípadne dní. Pre firmy sú určené batérie Powerpack s kapacitou začínajúcou na 100 kWh. Ich cenu ani ďalšie špecifikácie ale Tesla nezverejnila.

Nový miliardový biznis pre Teslu
Analytici sa na ambiciózne plány Elona Muska pozerajú s rezervou. Potreba spoločnosti Tesla expandovať a experimentovať je zjavná. Tesla Energy môže byť spôsobom ako viac preniknúť medzi “bežných” spotrebiteľov. Podľa korešpondenta BBC News, Richarda Taylora, sa Tesla usiluje preniknúť na trh, ktorý má obrovský rastový potenciál. “Tak ako sa svet postupne vzďaľuje od intenzívneho využívania fosílnych palív, rozsiahle adoptovanie “čistej” energie naberá na význame,” myslí si Taylor. Tesla pri tomto prechode môže zohrávať dôležitú, ak nie kľúčovú úlohu. Podobné systémy na uchovávanie energie pre domácnosti a firmy sú podľa Deutsche Bank miliardový biznis. Tesla by predajom batérií pre domácnosti mohla na tržbách získať až 4,5 miliardy dolárov, tvrdí Deutsche Bank. Spoločnosť by pri výrobe mohla byť úplne samostatná už v roku 2017, kedy plánuje dokončiť svoju americkú továreň na výrobu batérií Gigafactory.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #solárna energia #Elon Musk #Powerpack #Powerwall #solárny panel