Fotogrametria má zachrániť artefakty z Iraku

Archeologické pamiatky v Iraku sú v niektorých prípadoch nenávratne zničené radikálmi z organizácie Islamský štát (IS). Odborníci na fotogrametriu, teda detailné spracovanie fotografií, sa teraz snažia zachrániť historické objekty aspoň v kybernetickom prostredí. Využívajú na to zachované snímky a vyzvali dobrovoľníkov, ktorí vlastnia obrázky irackých pamiatok, aby ich poskytli na ďalšie spracovanie.

20.05.2015 11:00
debata (1)

Podnetom boli februárové útoky IS na pamiatky v mosulskom múzeu. „Kolega navrhol, aby sme využili fotogrametriu a snímky, ktoré vlastní verejnosť, na rekonštrukciu obrázkov,“ povedal stanici BBC Matthew Vincent, ktorý sa zúčastňuje na projekte digitálnej dokumentácie kultúrneho dedičstva založeného Európskou úniou.

Fotogrametria využíva dvojrozmerné fotografie, ktoré sú spracované tak, že výsledok poskytne trojrozmerný pohľad na daný predmet. Vincent s kolegami si uvedomili, že ak sa im podarí získať dostatočné množstvo fotografií vzácnych predmetov, môžu ich podobu zachovať v digitálnom priestore.

Založili preto projekt Mosul, do ktorého môže prispievať každý, kto niekedy iracké múzeá navštívil a vlastní fotografie exponátov. Zatiaľ získali vyše 700 snímok a z nich 543 sú artefakty z Mosulu. Zrekonštruovaných pre trojrozmerný pohľad je zatiaľ 15 predmetov. Umiestnené sú na 3D platforme Sketchfab.

Najčastejšie si ľudia zatiaľ prezerali sochu leva z mosulského múzea. Socha stále existuje a patrila tiež k najvyhľadáva­nejším v múzeu, takže na detailnú rekonštrukciu sa zišlo dostatok jej fotografií.

Trojrozmerné modely získané fotogrametriou nie sú také dokonalé ako tie, ktoré sa robia s využitím laserov alebo citlivých fotoaparátov. „Tieto modely nemajú rovnakú vedeckú hodnotu ako tie nasnímané citlivými prístrojmi, ale poskytujú predstavu o tom, ako tie predmety vyzerali. Dokážeme tak v kybernetickom priestore vytvoriť podobný dojem, ako by sme mali pri návšteve múzea,“ povedal Vincent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #fotogrametria