Francúzska kozmetická firma si nechá 'tlačiť' ľudskú kožu na 3D tlačiarni

Francúzsky kozmetický kolos L'Oreal oznámil spoluprácu s americkou firmou Organovo pri výrobe umelej ľudskej kože. Organovo by malo v najbližších rokoch vyvinúť technológiu, ktorá umožní tlač umelej kože pomocou 3D tlačiarne. L'Oreal má následne v pláne kožu používať na testovacie účely.

22.05.2015 12:00
Suchá a podráždená pokožka Foto:
Ilustračné foto
debata

Koža je jedinečný orgán, ktorý má na ľudskom tele veľké množstvo funkcií. Je akousi bariérou, ktorá chráni svaly a vnútorné orgány človeka pred vonkajším prostredím, no zároveň má aj termoregulačné a senzorické vlastnosti a dokáže sa regenerovať. Vyrobiť materiál s rovnakými vlastnosťami sa už vedci pokúšajú už desiatky rokov. Syntetická koža by mohla poslúžiť najmä na medicínske účely, napríklad pri transplantácii poškodeného či chýbajúceho tkaniva v plastickej chirurgii.

Umelú kožu firma využije najmä testovanie kozmetických prípravkov
Vedci umelú kožu vyrobiť vedia už dnes, no tento proces je náročný, zdĺhavý, neefektívny a najmä veľmi nákladný. Druhá najväčšia kozmetická firma L'Oreal dokáže za rok vypestovať 100-tisíc vzoriek kože s plochou pol centimetra štvorcového v deviatich variantoch podľa výsledného zafarbenia a štruktúry, ktorá sa u človeka vekom mení. Napriek zdanlivo veľkému množstvu kultivovaného materiálu je jeho množstvo nedostatočné a slúži naozaj len ako vzorka. L'Oreal takto vyrobenú kožu využíva napríklad na vlastné dermatologické testy pri kontrole znášanlivosti kozmetických prípravkov.

Vyrobiť náhradnú kožu bude možné na 3D tlačiarni
Rozsah v akom dokáže L'Oreal umelú kožu vyprodukovať je ale nedostatočný. Preto sa spoločnosť rozhodla spolupracovať s americkým start-upom Organovo, ktorý dostal za úlohu v najbližších mesiacoch zdokonaliť vlastnú technológiu, ktorá umožní kožu “vytlačiť” na 3D tlačiarni. V minulosti sa podarilo firme podobným procesom zhotoviť funkčné pečeňové tkanivo. S tlačením kože Organovo doposiaľ len experimentovalo, no pod záštitou a finančnou podporou L'Orealu bude môcť projekt dotiahnuť do konca. Ako francúzska firma neskôr uviedla vo svojom vyhlásení, takto vytlačenú umelú kožu plánuje využiť na dermatologické testy a vyhodnocovanie kvality a zdravotnej nezávadnosti kozmetických prípravkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #L'Oréal #Organovo #umelá koža #tkanivo