O 15 rokov prevážia obnoviteľné zdroje energie

Už v roku 2030 by sa elektrická energia mala vyrábať prevažne z obnoviteľných zdrojov, ako sú vodné, solárne alebo veterné elektrárne. Ich výrobná kapacita by mala byť väčšia než výroba z uhlia, jadra a zo zemného plynu dohromady.

18.06.2015 12:00
solárne panely, energia, obnvoiteľné zdroje Foto:
Výroba energie zo slnka či z vetra rýchlo rastie, no na zvládnutie globálneho otepľovania to stačiť nebude.
debata (4)

Uvádza sa to v správe Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA). Tá zároveň podotýka, že ekonomický rast už nie je sprevádzaný zvyšovaním emisií skleníkových plynov, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám a globálnemu otepľovaniu. V roku 2014 podľa agentúry vzrástol globálny hrubý domáci produkt o tri percentá, no produkcia skleníkových plynov ostala nezmenená.

Zdá sa teda, že produkcia oxidu uhličitého dosiahla maximum. Horšie je, že podľa odborníkov to nebude stačiť na odvrátenie najhorších dôsledkov klimatických zmien. Na udržanie rastu teploty pod dvomi stupňami Celzia do roku 2100 bude nutné emisie výrazne znížiť a nie ich udržať na súčasnej úrovni. O konkrétnych cieľoch, ktoré si krajiny stanovia, sa bude ku koncu roka hovoriť na konferencii o klimatických zmenách COP21 v Paríži.

Napríklad USA chcú do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 26 až 28 percent pod úroveň z roku 2005. Európska únia má oveľa ambicióznejší plán. Emisie chce do roku 2030 znížiť o 40 percent v porovnaní s rokom 1990.

Podľa trendov nastúpených v súčasnosti by práve v roku 2030 mohla byť väčšina elektrickej energie vyrábaná z obnoviteľných zdrojov. To však podľa IEA nebude ani zďaleka stačiť na udržanie globálneho otepľovania v medziach únosnosti. Agentúra upozorňuje najmä na to, že používanie fosílnych palív, ako je ropa a zemný plyn, je stále silne dotované vládami, čo odrádza výrobcov energie aj ľudí od prechodu k čistejším technológiám.

Aby sa využívanie obnoviteľných zdrojov začalo hromadne šíriť, musí byť energia z nich vyrobená cenovo konkurencieschopná energii získanej napríklad z uhlia. To je však ťažko splniteľný cieľ, ak vlády po celom svete dotácie na fosílne palivá v blízkej budúcnosti nezrušia.

Ako udržať rast teploty pod 2 °C

  • Je nutné zvýšiť efektívnosť spotreby energií
  • Odstaviť uhoľné elektrárne a zakázať výstavbu nových
  • Do roku 2030 zvýšiť investície do obnoviteľných zdrojov z 270 miliárd na 400 miliárd dolárov
  • Zrušiť alebo aspoň obmedziť dotácie na fosílne palivá
  • Znížiť emisie metánu v ropnom a plynárenskom priemysle

Zdroj: IEA

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #globálne otepľovanie #obnoviteľné zdroje