Solárne lietadlo letí nad Pacifikom

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 odštartovalo z japonskej Nagoje na najdlhší let bez pristátia na svojej ceste okolo sveta.

30.06.2015 09:21
solárne lietadlo, Solar Impulse 2 Foto:
Solárne lietadlo počas štartu z Japonska. Počas letu stroj dobíja batérie, aby mohol letieť aj v noci.
debata

Podľa predpokladov by malo do cieľa ôsmej etapy, na Havajské ostrovy, doraziť cez Tichý oceán po päťdňovom nepretržitom lete. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu organizačného tímu. Hovorca spresnil, že stroj pilotuje André Borschberg. Z Nagoje na ostrove Honšú vzlietol v pondelok ráno miestneho času. Na Havaj by teda mal priletieť v piatok.

Solar Impulse¤2 nenesie ani kvapku pohonných hmôt. Na svojom povrchu má 17¤248 fotovoltaických článkov, ktoré pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Piloti Borschberg a Bertrand Piccard, ktorí sa v pilotovaní stroja striedajú, pôvodne chceli na Havaj letieť bez prestávky z čínskeho Nankingu. Kvôli nepriazni počasia však 1. júna musel Solar Impulse¤2 pristáť v Nagoji. Poškodenie krídla a nelepšiace sa poveternostné podmienky spôsobili, že tam musel zostať až do pondelka.

Solárny let okolo Zeme odštartoval 9.¤marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov. Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon, keď preletel 1¤468 kilometrov. Ten istý pilot potom vytvoril aj rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď počas letu z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku dosiahol rýchlosť 216 kilometrov za hodinu. Z Mjanmarska pokračovala trasa do Číny, pričom po Havaji budú ďalšie medzipristátia v USA a buď v južnej Európe, alebo v Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Zastávky využívajú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo