Solárne lietadlo je za polovicou cesty cez Pacifik

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 sa dostalo za polovicu cesty z Japonska cez Tichý oceán na Havaj.

02.07.2015 09:30
Solar Impulse 2, solárne lietadlo Foto:
Lietadlo Solar Impulse 2 pred štartom letu z Japonska na Havaj.
debata

Po viac ako dvoch dňoch a dvoch nociach nepretržitého letu má za sebou aj prvú veľkú prekážku, ktorú predstavoval prvý studený front, s ktorým sa stroj stretol. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na organizačný tím výpravy.

Pilot André Borschberg už strávil v malom kokpite lietadla viac ako 70 hodín. Z japonskej Nagoje odštartoval v pondelok skoro ráno miestneho času (v nedeľu večer SELČ). V stredu o 9.30 SELČ už preletel nad Pacifikom 4 320 kilometrov, teda 55 percent ôsmej etapy cesty okolo sveta. Dosiahol tak úctyhodný výkon, ale polovicu cesty má ešte pred sebou.

V každom prípade si už pripísal nový rekord. „Je to prvýkrát, čo letíme tretí deň bez prerušenia s novým cyklom dobíjania batérií slnkom,“ oznámil Borschberg oslavne pri poslednom videospojení.

„Je to fascinujúci okamih, ktorý ukazuje, že lietadlo môže letieť nepretržite vďaka výrobe vlastnej energie,“ dodal. Uistil zároveň, že je stále vo výbornej kondícii. „Noc bola ťažká, ale krásna. Som v plnom nasadení,“ vyhlásil.

„Veľká prekážka je za nami,“ vydýchol si na internete šesťdesiatdvaročný Borschberg ešte pred videorozhovorom, keď minul hrozbu studeného frontu. Práve kvôli jeho hustote a nepriepustnosti bol niekoľkokrát odložený štart z Nagoje.

Borschberg a jeho päťdesiatsedemročný kolega Bertrand Piccard, ktorý sa s ním v pilotovaní stroja po etapách strieda, pôvodne chceli na Havaj letieť bez prestávky z čínskeho Nankingu. Kvôli nepriazni počasia však 1. júna musel Solar Impulse 2 pristáť v Nagoji. Poškodenie krídla a nelepšiace sa poveternostné podmienky spôsobili, že tam musel zostať až do uplynulej nedele.

Solar Impulse 2 nenesie ani kvapku pohonných hmôt. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil. Cesta okolo sveta sa začala 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Má trvať päť mesiacov, z toho samotný let 25 dní. Celá trasa by odhadom mala byť dlhá asi 35-tisíc kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo