Dubaj chce vytlačiť 3D tlačiarňou budovu

Dubaj plánuje ako prvý na svete postaviť malú kancelársku budovu pomocou 3D tlačiarne. Nová technológia by mala znížiť náklady a ušetriť čas, uviedla agentúra Reuters.

07.07.2015 09:45
debata

Pri 3D, teda trojrozmernej tlači, sa používajú tlačiarne, ktoré dokážu vytlačiť trojrozmerné objekty z digitálneho návrhu. Tento spôsob sa začína uplatňovať v spracovateľskom priemysle na celom svete, ale v stavebníctve sa dosiaľ využíval len veľmi málo.

Jednoposchodový prototyp budovy v Dubaji bude mať podlahovú plochu asi 185 štvorcových metrov. Budova bude tlačená vrstvu po vrstve pomocou tlačiarne vysokej 6,1 metra. Tieto vrstvy by potom mali byť zmontované na mieste počas niekoľkých týždňov. Pomocou 3D tlačiarne má byť vytvorený tiež nábytok a konštrukčné prvky. Ako materiál bude použitý železobetón, sadra vystužená sklenými vláknami a plast.

Projekt vznikol spoluprácou Dubaja a čínskej firmy Winsun, ktorá bola pionierom pri použití 3D tlačiarní na stavbu domov. Podľa štúdií by nová technika mohla znížiť čas výstavby o 50 až 70 percent a náklady na prácu o 50 až 80 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #Dubaj