Koľko ľudí sa zmestí do lietadla? S novými sedadlami až o 30 viac

Viete si predstaviť, aby váš spolucestujúci v lietadle sedel nie vedľa vás ale oproti? Francúzska firma si patentovala nové rozmiestnenie sedadiel v lietadlách, vďaka ktorému môžu spoločnosti prepraviť až o 30 pasažierov viac.

14.07.2015 10:00
zodiac aerospace, sedadlá, lietadlá Foto:
Vďaka novému typu sedadiel sa do lietadla údajne zmestí až o 30 pasažierov viac.
debata (12)

Komfort väčšinou ustupuje pred nízkou cenou. Nízkonákladové letecké spoločnosti si u výrobcov lietadiel objednávajú lietadlá poväčšine len so základnou výbavou a s najväčším možným počtom sedadiel. Pre pasažiera to znamená menej miesta na nohy či nepohodlné koženkové sedadlá bez možnosti polohovania. S trochou zveličenia možno povedať, že ak by to bezpečnostné predpisy umožňovali, niektorí prepravcovia by zrejme nechali svojich zákazníkov na palube aj stáť. Typickým príkladom je excentrický šéf spoločnosti Ryanair, Michael O’Leary, ktorého podobné slovné výstrelky preslávili. Našťastie bezpečnosť je v leteckej preprave ešte stále prvoradá a k výrazným zmenám v preprave pasažierov v najbližších desaťročiach zrejme nedôjde.

Francúzska firma chce posadiť pasažierov „zoči voči“
O malú revolúciu v leteckej preprave sa ale zrejme pokúsi francúzska firma Zodiac Aerospace, ktorá počas minulého roka prišla s riešením ako môžu nízkonákladové aerolinky prepraviť viac pasažierov. Jej nápad vraj oslovil niekoľko leteckých spoločnosti. Spoločnosť si preto nechala nový typ sedadiel a ich netradičné usporiadanie patentovať. V bežnom lietadle typu Boeing 767 by tak malo pribudnúť až 30 nových miest na sedenie.

Nové rozmiestnenie sedadiel v lietadle od spoločnosti Zodiac Aerospace.

Francúzska firma sedadlá umiestnila tak, že stredné sedadlo nie je umiestnené vedľa ale oproti. Cestujúci si budú preto hľadieť jeden druhému do tváre. Sedák je možné navyše sklopiť a veľa miesta bude možné ušetriť aj odstránením opierok. Na druhej strane ale môžu nastať problémy napríklad pri turbulenciách. Či sa nový nápad naozaj ujme, záleží len na leteckých spoločnostiach a testoch bezpečnosti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pasažier #letecká preprava #letecká spoločnosť #Boeing 767