Lieky budú tlačiť aj na 3D tlačiarni. Umožnia presnejšie dávkovanie

Americká výrobca liekov začne od budúceho roka vyrábať lieky aj pomocou 3D tlače. Liečivá budú vyrobené na mieru pacienta, s presnejším dávkovaním a koncentráciou účinnej látky.

04.08.2015 17:53
aprecia, spritam, liek, 3D tlač Foto:
Spoločnosť Aprecia Pharmaceuticals začne s výrábať liečivo Spritam za pomoci 3D tlače.
debata (1)

Pomocou 3D tlačiarní už je možné tlačiť súčiastky, jednoduché výrobky ale aj jedlo či dokonca budovy. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (angl. Food and Drug Administration, FDA), schválil výrobu liečiva vo forme vytlačenej tablety so špeciálnou štruktúrou.

Liečivá s presným dávkovaním už bude možné tlačiť aj na 3D tlačiarni
Liek s označením Spritam vyvinula americká farmaceutická spoločnosť Aprecia Pharmaceuticals a určený je pre pacientov s epilepsiou. Spritam je vôbec prvým liekom, ktorého výrobu za pomoci 3D tlače schválil americký úrad FDA. Firma okrem toho vyvinula aj ďalšiu technológiu s názvom ZipDose, vďaka ktorej je možné vyrobiť lieky s vyššou koncentráciou účinných látok a jednoduchších na prehĺtanie. Tablety sa pri kontakte s vodou automaticky rozpustia. Vďaka kombinácii oboch technológii je možné vyrobiť tabletu obsahujúcu 1000 miligramov účinných látok. Na trhu by sa mala objaviť v prvej polovici budúceho roka.

Lieky budú pripravené na mieru potrebám pacienta
Ako uviedol server BBC, využitie 3D tlače pri výrobe liekov môže pomôcť napríklad pri vytváraní liekov na mieru. Koncentráciu účinných látok bude možné meniť prakticky na počkanie a podľa individuálnych potrieb pacienta. O výrobe liekov na mieru sa pritom hovorí už dlhšiu dobu, no najmä v súvislosti s takzvanými biotechnológiami. Ich hodnota je v tom, že akýkoľvek liek vyvinutý touto metódou je senzitívnejší a jeho štruktúra je oveľa viac bližšia než akákoľvek iná chemciká molekula. Ide v podstate o akúsi externú produkciu telu vlastných látok, ktorá sa nespája s nežiadúcimi účinkami. Kľúčovým faktorom je ale genetické pozadie pacienta. Jeden a ten istý liek môže byť účinnejší pri konkrétnom genómovom type, iný môže byť menej.

Výroba liekov pomocou 3D tlače je v podstate ďalším krokom pri výrobe individuálnych liekov, aj keď účinné látky v nich zostávajú rovnaké, líši sa len ich koncentrácia. Podľa niektorých odborníkov možno hovoriť o prielome aj kvôli promptnejšej výrobe. “Za posledných 50 rokov sme vyrábali tablety vo fabrikách a následne posielali do nemocníc. Nový výrobný proces znamená, že môžeme po prvýkrát vyrábat liečivá oveľa bližšie k pacientov,” uviedol pre server BBC, doktor Mohamed Albed Alhan z University of Central Lancashire.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #3d tlač #biomedicína #FDA