Airbus plánuje prepraviť ľudí z Londýna do New Yorku za jednu hodinu

Francúzsky výrobca si patentoval nový typ lietadla, ktoré by dokázalo prepraviť pasažierov medzi dvoma kontinentami za jednu hodinu. Lietadlo by malo používať tri druhy motorov a lietať vo výške až 30-tisíc metrov.

08.08.2015 10:01
lietadlo, preprava, tryskový motor, stíhačka, let Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Let medzi Londýnom a New Yorkom, ktorý v súčasnosti trvá sedem hodín by mohli nové lietadlá od Airbusu zvládnuť za hodinu. Doposiaľ najrýchlejšie dokázal pasažierov zo starého kontinentu na východný breh Spojených štátov prepraviť Concorde, ktorému cesta trvala tri a pol hodiny. V súčasnosti ale už žiadne civilné dopravné lietadlo nelieta rýchlosťou zvuku.

Podľa posledného patentu francúzskeho Airbusu by mal byť nový typ lietadiel schopný dosiahnuť až štvornásobnú rýchlosť zvuku. Prepraviť pasažierov medzi Parížom a San Franciscom by dokázala letecká spoločnosť už za menej ako tri hodiny, rovnako tak aj na trase medzi Tokyom a Los Angeles.

Nové lietadlo by malo využívať až tri typy motorov
Lietadlo by malo mať podľa návrhu špeciálny aerodynamický tvar a až tri typy motorov. Pri vzlietnutí budú využité dva prúdové motory umiestnené pod trupom a tiež aj raketový motor v zadnej časti konštrukcie. Tesne predtým ako lietadlo dosiahne rýchlosť zvuku sa prúdové motory vypnú a zasunú späť do trupu. Raketové motory zabezpečia dosiahnutie potrebnej letovej výšky, ktorá môže byť v porovnaní so súčasnými dopravnými lietadlami až trojnásobná, a to až 30-tisíc metrov. Náporové motory umiestnené na oboch krídlach sa postarajú o potrebné zrýchlenie na úrovni približne Mach 4.

Airbus plánuje vďaka špeciálnej konštrukcii lietadla obmedziť takzvaný aerodynamický tresk, ktorý vzniká pri nárazovej vlne po tom, čo lietadlo dosiahne nadzvukovú rýchlosť. Práve kvôli nemu museli piloti Concordu nad pevninou letieť s nižšou rýchlosťou. Zatiaľ nie je jasné, či patent bude aj reálne spoločnosťou využitý pri konštrukcii nového typu lietadla, alebo technológie v ňom popisované budú slúžiť len na vylepšenie vlastností súčasných modelov lietadiel.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Airbus #concorde #aerodynamický tresk