Vyvinuli špeciálne okuliare, ktoré dokážu zmiasť bezpečnostné kamery

Okuliare s novým typom šošoviek vraj dokáže až v 90-percentách prípadov zabrániť identifikovaniu osoby systémami na rozpoznávanie tvárí. Majú chrániť identitu ľudí, ktorí sa pohybujú na preplnených miestach.

12.08.2015 15:00
privacy visor, National Institute of... Foto:
Špeciálne okuliare Privacy Visor majú zabrániť identifikovaniu tváre ich nositeľa.
debata

Vďaka bezpečnostným kamerám je dnes možné identifikovať takmer každého. Postačí, ak sa v niektorom zábere objaví tvár konkrétneho človeka a za pomoci rozsiahlych databáz a prepracovaných algoritmov nie je problém odhaliť jeho identitu prakticky na počkanie. Japonský Národný inštitút informatiky vraj vyvinul špeciálne okuliare, ktoré dokážu zmiasť aj najchytrejšie systémy pre identifikovani­e tváre.

Okuliare majú ochrániť ľudí, ktorí sa pohybujú v davoch
Okuliare s názvom Privacy Visor boli v prvom rade vyvinuté s cieľom ochrániť súkromie ľudí, ktorí sa pohybujú vo verejných priestranstvách monitorovaných inteligentnými kamerovými systémami. Šošovky sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, ktorý odráža prípadne absorbuje svetlo, čo vo výsledku znemožní systémom ale napríklad aj fotoaparátom zaostriť na tvár nositeľa okuliarov.

“Často počúvame, že by sme nemali prezrádzať naše citlivé osobné údaje iným ľuďom, no v skutočnosti aj naša tvár je určitým identifikátorom. Mal by existovať spôsob, ako ho ochrániť,” uviedol pre denník The Wall Street Journal jeden z vedúcich projektu, profesor Isao Echizen. Okuliare dokážu “prejsť cez rozum” systémom pre rozpoznávanie tvárí až v 90-percentách prípadov.

Určené sú pre peších chodcov. Cyklistom a vodičom by mohli prekážať
Používať nové okuliare môžu bez problémov chodci, u vodičov či cyklistov sa však ich používanie neodporúča. Pre tieto cieľové skupiny ale ani neboli vytvorené. Nový vynález ale môže takisto skomplikovať aj prácu polícii, ktorá výstupy z bezpečnostných kamier používa pri vyšetrovaní a identifikácii osôb. Okuliare by sa mali na trhu objaviť v júni budúceho roka za cenu približne 240 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #neviditeľnosť #kamerové systémy #Národný inštitút informatiky