Intel vyvíja superpočítač, ktorý si poradí aj s najzložitejšími úlohami

Intel v spolupráci s dvoma holadnskými výskumnými ústavmi plánuje vyvinúť počítač, ktorý dokáže rozlúsknuť problémy, na ktoré výkon súčasných superpočítačov nestačí.

06.09.2015 08:00
počítač, procesor, CPU, mikroprocesor, čip, Intel Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Intel plánuje do vývoja kvantových počítačov v najbližších desiatich rokoch investovať 50 miliónov dolárov. Na vývoji sa bude podieľať vedci z holandskej Technologickej univerzity v Delfte a Holandskej organizácie pre aplikovaný výskum (skrátene TNO). Kvantový počítač by mohol podľa Intelu zefektívniť výskum nových liekov alebo sprostredkovať rozsiahle finančné analýzy, ktoré sú mimoriadne náročné na výpočtovú kapacitu. “Zostrojiť plne funkčný kvantový počítač je otázkou niekoľkých dlhých rokov, no napriek tomu sme sa rozhodli v praktickom a teoretickom výskume položiť základný kameň, ktorý toto úsilie môže spečatiť,” uviedol Intel.

Kvantové počítače dokážu oveľa viac než najrýchlejšie superpočítače
Podstatou vývoja kvantových počítačov je získanie presnej kontroly nad kvantovými bitmi, teda qubitmi. Tie analógiou klasických bitov, teda čísel 0 a 1, ktoré sa využívajú v súčasných počítačoch. Rozdiel je v tom, že qubity sa môžu nachádza v superpozícii a byť 0 a 1 zároveň. To dáva kvantovým počítačom ohromnú výpočtovú kapacitu. Problém je udržať elektróny v superpozícii dostatočne dlhý čas a s čo najmenšou námahou. Aj na tom bude pracovať Intel a holandské výskumné centrá, ktoré budú hľadať alternatívne možnosti ako qubity skrotiť a využiť ich potenciál.

Jedným z cieľov výskumu je taktiež dosiahnuť stav, ktorý vedci nazývajú kvantovým previazaním. Pri ňom sa qubity správajú tak ako keby boli navzájom prepojené, no v skutočnosti sú oddelené. Ako uvádza denník The Wall Street Journal, ak by sa tento stav podarilo vedcom dosiahnuť, kvantové počítače by boli schopné vykonávať viacero náročných prepočtov súčasne, navyše oveľa rýchlejšie než súčasné najrýchlejšie superpočítače.

O kvantový počítač má záujem NASA aj Google
Intel nie je jedinou firmou, ktorá sa usiluje vyvinúť kvantový počítač. Kanadská firma D-Wave Systems napríklad vyvíja kvantový počítač pre Americkú vesmírnu agentúru NASA a Google. Jeho uplatnenie je však veľmi limitované a operácie, ktoré dokáže zrealizovať, sú do istej miery špecifické. Procesor počítača D-Wave Two využíva takzvaný tunelový jav, ktorý umožňuje riešiť niektoré typy matematických úloh v zlomkoch sekundy.

Špeciálny procesor dokáže naraz preveriť všetky možné riešenia a následne vybrať to najlepšie. Na porovnanie, operáciu, ktorú bežný počítač vyhotoví za 30 minút, dokáže podobný stroj dokončiť za menej ako pol sekundy. V prípade kvantových počítačov sa hovorí o ich využití v kombinatorickej matematike, skúmaní vesmíru, použití pri plánovaní a riešení problémov, či zostrojení umelej inteligencie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #kvantový počítač #superpočítač