Google spustil Android Pay. V USA umožní platiť len pomocou mobilu

Po výdatnej večeri priložíte svoj mobil s Androidom k terminálu a v priebehu niekoľkých sekúnd zaplatíte. Google spustil svoj platobný systém Android Pay, ktorý je priamou konkurenciou systému Apple Pay. V septembri má platobný systém podporovať približne milión obchodníkov v Spojených štátoch. V najbližších mesiacoch s ním spoločnosť plánuje preniknúť aj za oceán, do Veľkej Británie, Španielska a Číny.

12.09.2015 17:30
bezkontaktná mobilná platba, NFC Foto:
Ilustračné foto
debata

Platby pomocou mobilného telefónu sú trendom, ktorý naberá na sile. Keď spoločnosť Apple pred niekoľkými mesiacmi spustila ostrú prevádzku platobného systému Apple Pay, bolo jasné, že na odozvu konkurencie nebude potrebné dlho čakať. V týchto dňoch spoločnosť Google oznámila, že platiť cez bránu systému Android Pay je možné už u viac ako jedného milióna obchodníkov v Spojených štátoch. Do lukratívneho segmentu sa technologické firmy púšťajú s vervou a ambíciou nahradiť platby pomocou štandardných plastových platobných kariet.

Android Pay je priamou konkurenciou platobného systému Apple Pay
Platobný systém Android Pay využíva technológiu NFC, ktorá je v súčasnosti využívaná najmä na bezdrôtovú komunikáciu medzi zariadeniami. S jej pomocou je však možné zariadenia použiť aj pri platbe za lístky do kina, večeru v reštaurácii či nákup v hypermarkete. Jedinou podmienkou je špeciálny terminál kompatibilný s konkrétnym platobným systémom. O systéme Android Pay, ktorý mal čiastočne nahradiť službu Wallet, Google informoval po prvýkrát v máji tohto roka. Android Pay môžu navyše do svojich aplikácií integrovať aj banky či tvorcovia aplikácií. Identitu užívateľa pred zrealizovaním platby zariadenie overí pomocou odtlačkov prstov.

Android Pay umožní v zariadení so systémom Android vo verzii KitKat a vyššej (od verzie 4.4) platiť s využitím NFC čipu. V systéme je možné uložiť detaily nie len o kreditných a debetných kartách ale aj klubových a vernostných kartách a permanentkách. Medzi obchodníkov, ktorý platobný systém už podporujú sa zaradil napríklad obchodný dom Macy’s, Bloomingdale’s a obchody s rýchlym občerstvením Subway. Podporované sú platobné karty MasterCard, Visa a American Express.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #bezkontaktné platby #Android Pay #Apple Pay