Bude rýchle Wi-Fi pripojenie novým štandardom v leteckej preprave?

Nemecká Lufthansa chce do leta 2016 poskytovať internetové pripojenie aj na krátkych a vnútorštátnych letoch. Nasledovať ju môžu aj ďalší. V Spojených štátoch je surfovanie na palube lietadla rozšírenejšie než v Európe, aj keď platiť zaň je ochotných len 10 percent Američanov.

04.10.2015 09:00
mobil, lietadlo, surfovanie, internet, wifi, on... Foto:
Ilustračné foto
debata

Viaceré letecké spoločnosti sa pred pár rokmi pokúsili nastaviť novú latku pre komfortné cestovanie na zaoceánskych letoch. Pasažierom začali za poplatok ponúkať internetové pripojenie. Najskôr bolo dostupné len v prvej a biznis triede, neskôr pokrytie rozšírili aj pre cestujúcich v niekoľkých ekonomických triedach. Aj keď Wi-Fi na palube lietadla ešte stále nie je štandardom, leteckí prepravcovia sa to pokúšajú zmeniť.

Lufthansa ponúkne Wi-Fi aj na vnútroštátnych letoch
Nemecká Lufthansa, ktorá je v súčasnosti najväčším európskym leteckým prepravcom, v týchto dňoch prišla s prekvapivým oznámením. Internetové pripojenie plánuje už čoskoro ponúkať cestujúcim aj na krátkych a vnútroštátnych letoch. Pravdepodobne kvôli nákladom sa k podobnému kroku iní prepravcovia zatiaľ neodhodlali a svoj zrak radšej obracajú na vybrané a najmä vyťažované zaoceánske lety. Lufthansa by Wi-Fi prístup poskytovať už počas budúcoročného leta.

Ako pripomína magazín The Economist, s inováciami sa snaží zaujať aj spoločnosť Virgin America, ktorá ohlásila spoluprácu s filmovou online požičovňou Netflix. Tí, ktorí k nej majú predplatený prístup budú môcť sledovať televíziu a filmy na palube lietadla bezplatne. Stačí, ak sa v multimediálnom systéme prihlásia k svojmu účtu. Rovnaká spoločnosť je údajne prvým a zatiaľ jediným prepravcom, ktorý vo všetkých svojich lietadlách sprístupnil rýchle internetové pripojenie. Porovnávať Európu so Spojenými štátmi ale nemá v tomto prípade zmysel a nie je preto možné očakávať, že s podobným vyhlásením v dohľadnej dobe príde aj niektorý z európskych prepravcov.

Rýchlosť je na bežné surfovanie zatiaľ dostatočná
Možno vás zaujíma aj rýchlosť takéhoto pripojenia. Počas minulého roka sme sami mali možnosť internetové pripojenie na palube lietadla vyskúšať. Na pravidelnej linke medzi Los Angeles a Londýn ho ponúka spoločnosť American Airlines. Za dvojhodinový prístup na internet si účtuje 12 dolárov a za prístup počas celej dĺžky letu 19 dolárov. Zaplatiť zaň možno kreditnou kartou prakticky rovnako ako pri platenom prístupe na letiskách. Rýchlosť pri sťahovaní dát bola približne 1 Mbps, pri odosielaní dát však dosahovala len zlomok tejto hodnoty, čo je ale vzhľadom k satelitnému pripojeniu akceptovateľné. Virgin Atlantic napríklad tvrdí, že rýchlosť pripojenia je podobná akú má väčšina amerických domácností.

Tip: Stránka eDreams ponúka aktualizovaný prehľad leteckých spoločností, ktoré na palubách svojich lietadiel ponúkajú internetové pripojenie. Na stránke možno nájsť nie len zoznam spoločností ale aj konkrétne letecká spojenia, ktorých sa táto vymoženosť týka, vrátane cien.

Wi-Fi môže byť ďalším zdrojom príjmov aj u nízkonákladových prepravcov
Internetové pripojenie v lietadlách bude stále čosi navyše a spoločnosti ju budú bezplatne ponúkať prinajlepšom len cestujúcim v biznis triede. Ostatní si za ňu budú musieť zaplatiť, čo ale bude ďalším zdrojom z príjmov v čase, kedy už aj Lufthansa prevzala móresy niektorých nízkonákladových prepravcov. V najnižšej kategórii leteniek ekonomickej triedy si so sebou možno zobrať batožinu už len na palubu lietadla.

Podľa minuloročného prieskumu serveru TripAdvisor si je za internetové pripojenie počas cesty ochotných zaplatiť len 10 percent Američanov. The Economist hovorí, že ponuka zatiaľ pravdepodobne len kopíruje dopyt, aj keď v budúcnosti sa zrejme očakávania cestujúcich zmenia. Spoločnosti začnú takisto ťažiť z marketingu a budú sa preto usilovať pripojiť na internet čo najviac cestujúcich, a to aj za cenu bezplatného internetu. Zaujímavý môže byť napríklad model, ktorý už používa niekoľko amerických a európskych letísk. Výmenou za nútené pozretie reklamy zákazník získa niekoľko voľných minút na surfovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lufthansa #letecká preprava #internetové pripojenie #letecká spoločnosť #Virgin America