V USA vzniká mesto duchov na testovanie technológií

Na pláňach Nového Mexika, medzi miestom, kde bola prvýkrát vyskúšaná atómová bomba, a americko-mexickou hranicou, povstáva z piesku nové mesto. Je plánované až pre 35-tisíc obyvateľov a bude mať moderné obchodné centrum a šíky radových domov na predmestí, dokonale čisté ulice, parky, nákupné strediská a kostol. Nikto ho však nenazve domovom.

09.10.2015 14:00
Nové Mexiko, testovanie, technológie Foto:
Návrh mesta, v ktorom nik nebude žiť a bude slúžiť na testovanie nových technológií.
debata

Projekt CITE (Center for Innovation, Testing and Evaluation) je modelom „v životnej veľkosti“ obyčajného amerického mesta. Zatiaľ bude slúžiť ako pokusný priestor na testovanie nových technológií, ktoré budú formovať podobu miest v budúcnosti.

Za projektom v hodnote jednej miliardy dolárov stojí telekomunikačná a technologická firma Pegasus Global Holdings. Takmer 39 štvorcových kilometrov bude vyčlenených na ambiciózny experiment v oblasti dopravy, výstavby, komunikácií a bezpečnosti. Súčasťou CITE budú špeciálne zóny pre vývoj nového spôsobu poľnohospodárstva, energetiky a vodného hospodárstva. Výstupy bude v reálnom čase podrobne vyhodnocovať podzemný systém zhromažďovania dát.

„Chceme vybudovať prostredie, kde budeme môcť názorne predviesť a odskúšať nové produkty, služby a technológie bez toho, aby sme narušili každodenný život,“ povedal výkonný riaditeľ firmy Robert Brumley.

Nikto sa nemusí starať o skutočných ľudí, a preto možnosti sú nekonečné. Autá bez vodičov môžu jazdiť po interaktívnych cestách a zhora môžu prevádzku monitorovať bezpilotné lietadlá. Domy môžu byť navrhnuté tak, aby prežili rôzne katastrofy, v plnom rozsahu môžu byť otestované alternatívne zdroje energie, napríklad využitie tória. Projekt podľa Brumleya umožní, aby nové veci prešli naozajstnou zaťažkávacou skúškou. CITE je vraj akýmsi medzistupňom medzi testami v laboratóriách a skutočnou prevádzkou. Brumley verí, že v CITE vznikne viac produktov, ktoré bude možné uviesť na trh. V súčasnosti totiž existuje deficit medzi investíciami do výskumu a vývoja a príjmami z takto získaných nových výrobkov.

„Americká vláda minie milióny dolárov na výskum a v komerčných produktoch sa jej vrátia len dve až tri percentá,“ povedal Brumley.

Autori projektu, ktorý vznikol už v roku 2011, nemohli najskôr nájsť vhodný pozemok. CITE bol potom na dva roky uložený „k ľadu“. Potom našli nové miesto, lenže to bolo vyhlásené za národnú pamiatku. V Novom Mexiku sa začne stavať tento rok a CITE by malo byť funkčné už v roku 2018. Spoločnosť Pegasus očakáva, že o projekt prejavia záujem prestížni klienti z verejného i komerčného sektora, vrátane vládnych úradov, akademických inštitúcií a najväčších svetových technologických spoločností. Dúfa, že CITE bude úspešne konkurovať podobným projektom, ako je napríklad slávne Silicon Valley. „Zariadenie je otvorené každému, kto chce niečo vyskúšať. V tom je jedinečné,“ povedal Brumley.

Niektorí odborníci CITE vítajú ako možnosť rýchlej simulácie a vyhodnotenia, iní sú skeptickí preto, že v meste nebudú prítomní ľudia. Podľa Steve Raynera, ktorý sa budúcnosťou miest zaoberá na Oxfordskej univerzite, sú to totiž práve ľudia, ktorí s novými technológiami prichádzajú do styku, a túto interakciu nemôžu vedci dopredu predvídať. „Máme veľa správ o ľuďoch, ktorí zmarili funkciu energeticky úsporných zariadení v budovách tak, že sa im zachcelo čerstvého vzduchu a nechali otvorené okno,“ uviedol Rayner ako príklad.

Podľa Brumleya by mohli byť ľudia v prípadne nutnosti „pridaní“, Rayner to však považuje za nevhodné. „Obyvatelia miest nie sú len vzájomne zameniteľní jedinci, ktorí môžu byť uvrhnutí do pokusného prostredia. Sú to rôzne komunity s rôznymi kultúrami, očakávaniami a vzorcami správania,“ usudzuje Rayner. Aj keď sa názory na užitočnosť CITE líšia, mesto prinajmenšom poskytne fascinujúci náhľad do možnej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nové technológie #Nové Mexiko