Huawei plánuje nabíjať batérie v mobiloch v priebehu minút

Spoločnosť predstavila dve batérie, ktoré dokáže čiastočne nabiť v priebehu niekoľkých minút. Väčšiu batériu s kapacitou 3000 mAh nabije na 48 percent kapacity za 5 minút.

17.11.2015 08:30
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Batérie sú aj po rokoch najslabším článkom nových smartfónov. Zatiaľ čo výkon komponentov exponenciálne rastie a ich spotreba zas klesá, batérie sú okrem väčšej kapacity stále viac menej rovnaké. Ak už smartfón vydrží na jedno nabitie viac, väčšinou to má na svedomí softvér, ktorý optimalizuje výkon hardvéru prípadne na pozadí vypína bežiace aplikácie. Úsporný režim, ktorý so sebou obvykle prináša buď nižší výkon alebo obmedzenú funkčnosť softvéru (tú ale užívateľ nemusí spozorovať), môže niektoré smartfóny udržať pri živote aj niekoľko dní. Neznamená to však, že nové technológie, vďaka ktorým môžu batérie získať väčšiu kapacitu, neexistujú. Práve naopak. Existujú, no zatiaľ stále sú len v štádiu vývoja či testovania.

Huawei dokáže nabiť bežnú batériu na polovicu jej kapacity za päť minút
Niektorí výrobcovia ale nezaspali na vavrínoch a snažia sa prísť s vlastnými alternatívnymi riešeniami. Ak už batéria nemôže mať väčšiu kapacitu, bude ju napríklad možné aspoň rýchlejšie nabíjať. Takú predstavu má aj čínsky Huawei, ktorý údajne našiel spôsob, ako nabiť batériu v smartfóne niekoľkonásobne rýchlejšie než je tomu dnes.

Firma pred niekoľkými dňami predstavila dva prototypy batérií – jednu s kapacitou 600 mAh a druhú s kapacitou 3000 mAh. Batériu s nižšou kapacitou dokázal Huawei nabiť na 68 percent jej pôvodnej kapacity v priebehu dvoch minút, druhú batériu zas na 48-percent jej kapacity za päť minút. S takto nabitou batériou je podľa výrobcu možné uskutočniť hovory v celkovej dĺžke 10 hodín.

Pri rýchlonabíjaní si Huawei pomohol takzvanými heteroatómami. “Heteroatómy sa viažu na molekuly grafitu v anóde, čím vzniká katalyzátor pre zachytenie a prenos lítia cez uhlík,” upresňuje Huawei. Zároveň dodáva, že vyššia rýchlosť nabíjania neovplyvní energetickú hustotu či životnosť batérie. V súčasnosti vraj pracuje na vývoji podobných typov batérií, ktoré by chcel použiť v novej generácii smartfónov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #batérie #Huawei #nabíjanie