Nemecký pokusný fúzny reaktor po prvý raz vyrobil plazmu

Nemecký experimentálny fúzny reaktor Wendelstein 7-X, ktorý je najväčší svojho druhu, vo štvrtok po prvý raz od svojho dokončenia v októbri tohto roka, vyprodukoval plazmu. Informovala o tom agentúra DPA. Reaktor bol postavený v Inštitúte Maxa Plancka pre plazmovú fyziku v severonemeckom Greifswalde ako testovacie zariadenie, ktoré má overiť túto technológiu pre budúce praktické využitie na výrobu elektrickej energie.

11.12.2015 13:40
debata (6)

„Je to úžasný deň," okomentovala úspešný experiment vedecká riaditeľka Sibylle Günterová. Pri teste bolo v magnetickom poli vákuovej komory zahriali 10 miligramov hélia na teplotu jeden milión stupňov Celzia, čo zmenilo skupenstvo hélia na plazmu. Na začiatku nadchádzajúceho roka plánujú vedci v zariadení po prvý raz vyrobiť vodíkovú plazmu.

Vo štvrtok sa odborníkom podarilo udržať plazmu 50 milisekúnd. Ďalším krokom tak bude túto dobu predĺžiť a zároveň zistiť, ako najlepšie vyprodukovať a zahrievať plazmu pomocou mikrovĺn.

Zariadenie je navrhnuté tak, aby mohlo pracovať s až 30-minútovým výbojom plazmy. Na dosiahnutie jadrovej fúzie je potom nutné dosiahnuť teplotu okolo 100 miliónov stupňov Celzia, poznamenal portál theengineer.co.uk.

Nemecký fúzny reaktor využíva technológiu stellarátoru, ktorý podobne ako tokamak udržuje horúcu plazmu v magnetickom poli. S tokamakmi, ktoré niektorí odborníci považujú za nádejnú vývojovú vetvu, experimentuje napríklad aj Česká republika.

V súčasnosti sa energia v jadrových elektrárňach vyrába štiepením atómových jadier. Fúzia je opačný proces, ktorým produkuje energiu napríklad Slnko a ostatné hviezdy. Fúziou teraz na Zemi vzniká energia iba v pokusných reaktoroch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #fúzia #plazma #Wendelstein 7-X