Technologickí lídri investujú do vývoja umelej inteligencie

Predstavitelia popredných technologických spoločností prisľúbili venovať jednu miliardu dolárov na vývoj umelej inteligencie, ktorá bude slúžiť pre blaho ľudstva.

15.12.2015 16:00
umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Za neziskovým projektom OpenAI stojí napríklad šéf automobilky Tesla a kozmickej agentúry SpaceX Elon Musk, spoluzakladateľ internetovej platobnej služby PayPal Peter Thiel, indický technologický gigant Infosys či internetová služba Amazon Web Services.

Projekt OpenAI, ktorý je zloženinou slova open (otvorený) a skratkou termínu artificial intelligence (umelá inteligencia), na svojom webe uvádza, že jeho cieľom je rozvinúť digitálnu inteligenciu tak, aby z nej ťažilo ľudstvo ako celok. Sponzori, ktorí poskytnú peniaze na vývoj, nebudú od vedcov očakávať žiadne finančné zisky, čo má z OpenAI urobiť nezávislý výskumný podnik.

„Je ťažké pochopiť, ako veľa by mohla spoločnosť získať od umelej inteligencie na úrovni tej ľudskej. Rovnako ťažké je predstaviť si, ako veľmi by mohla spoločnosť poškodiť, ak by bola vytvorená či využitá nesprávne,“ uvádza web OpenAI.

Vytvorenie umelej inteligencie, ktorá by pochopila sama seba, so sebou nesie sporné otázky etiky a bezpečnosti. Sám Musk nedávno študentom Massachusettského technického inštitútu (MIT) povedal, že umelá inteligencia je najväčšou hrozbou pre existenciu ľudstva. Mnohí vedci zastávajú podobný názor a varujú, že umelá inteligencia môže byť skazou ľudskej rasy. Známy teoretický fyzik Stephen Hawking vlani v rozhovore s BBC varoval, že umelá inteligencia môže byť schopná sama seba preprogramovať a prebudovať takým spôsobom, že predstihne ľudstvo preskočením biologickej evolúcie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Stephen Hawking #OpenAI