Severokórejský operačný systém prefíkane špehuje a označuje používateľov

Pred režimom sa neskryjete. V Severnej Kórei vynašli spôsob ako vystopovať tvorcov alebo šíriteľov elektronických dokumentov s nevhodným obsahom.

29.12.2015 17:31
Severná Kórea, vlajka, tank Foto: ,
Ilustračné foto
debata (22)

Obyvatelia Severnej Kórei majú k dispozícii špeciálnu upravenú verziu operačného systému Linux, pod názvom Red Star OS. Systém svojim rozhraním výrazne pripomína OS X od Applu, no má pár skrytých “funkcií”. Nemeckým softvérovým analytikom sa ho podarilo po prvýkrát dôkladne analyzovať a odhaliť jeho zákutia. Svoje poznatky prezentovali na kongrese Chaos Communication.

Antivírus nemožno vypnúť. Pri pokuse sa počítač reštartuje
Napriek tomu, že systém Red Star OS je postavený na otvorenej platforme, bol naprogramovaný tak, aby niektoré z jeho z funkcií nebolo možné zmeniť či vypnúť. Ak by sa užívateľ pokúsil čo i len deaktivovať predinštalovaný antivírus alebo firewall, systém by zareagoval automatickým reštartom.

Pre tretie strany ale nie je Red Star OS bežne dostupný, k dispozícii ho majú len obyvatelia Severnej Kórei na svojich počítačoch. Podľa analytikov severokórejskí programátori ale odviedli dobrú prácu pri napodobnení rozhrania z počítačov Apple. Ako pre server BBC uviedol jeden z dvojice výskumníkov, systém má jednu špecialitu.

V Severnej Kórei našli spôsob ako vystopovať tvorcov a šíriteľov nevhodného obsahu
K akémukoľvek súboru, ktorý je skopírovaný na externé zariadenie, je pripojený akýsi identifikátor, ktorý umožní vystopovať pôvodného autora súboru, či počítač použitý na jeho šírenie. Označovanie súborov unikátnym kódom bolo podľa výskumníkov navrhnuté preto, aby sa zamedzilo šíreniu filmov, hudby a akýchkoľvek režimu nevyhovujúcich súborov zo západu s možnosťou vystopovať pôvodcu. “Funkcia umožňuje sledovať, na ktorom počítači sa dokument po prvýkrát objavil a kto ho otvoril,” uviedol Florian Grunlow z výskumného tímu. Okrem iného systém priebežne kontroluje všetky súbory na disku a bez vyzvania maže tie, ktoré sú z rôznych dôvodov “nevyhovujúce”.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #Severná Kórea #operačný systém #OS X #linux #Red Star OS