Podarilo sa nájsť najväčšie známe prvočíslo

Počítač v americkom štáte Missouri vypočítal doteraz najväčšie známe prvočíslo. Skladá sa z viac ako 22 miliónov číslic a softvér projektu hľadanie prvočísiel GIMPS k nemu dospel až po 31 dňoch nepretržitého výkonu. Informovali o tom matematici na webových stránkach projektu.

01.02.2016 08:56
počítač, prvočíslo, Missouri, GIMPS Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nové rekordné prvočíslo má zhruba o päť miliónov viac číslic ako doterajší držiteľ rekordu. Číslo s označením M74207281 vygeneroval univerzitný počítač matematika Curtisa Coopera z Missourijskej univerzity. Má presne 22 338 618 číslic a vzniklo vzájomným vynásobením 74 207 281 dvojok a následným odpočítaním jednotky.

Prvočíslo je bezo zvyšku deliteľné len číslom jeden a sebou samým. Prvými prvočíslami sú teda dva, tri, päť, sedem a jedenásť.

Projekt GIMPS je zameraný na hľadanie takzvaných Mersennových prvočísiel, čo sú vzácne prvočísla, ktorá možno zapísať v tvare 2 na n-tú mínus 1. Názov dostali podľa matematika a teológa Marina Mersenna zo 17. storočia. Obrovské Mersennove čísla majú význam nielen pre matematickú teóriu, ale nachádzajú uplatnenie napríklad aj pri moderných metódach kódovania na internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #matematika #prvočíslo #GIMPS